Proglašeno vanredno stanje u Tokiju i okolini, ali bez blokade javnog života

Svijet 07. apr. 202011:24 > 11:26
Podijeli:
Izvor: Reuters

Japanski premijer Shinzo Abe proglasio je danas vanredno stanje povodom epidemije virusa korona i predstavio stimulacioni paket za ublažavanje ekonomskih posljedica.

Abe je objavio vanredno stanje u glavnom gradu Tokiju i još šest prefektura – čime je obuhvaćeno oko 44 odsto japanske populacije – u periodu od mjesec dana.

“Odlučili smo da proglasimo vanredno stanje jer smo zaključili da će brzo širenje virusa korona po zemlji imati ogroman uticaj na živote i ekonomiju”, rekao je Abe u parlamentu.

Njegov kabinet dovršiće rad na stimulacionom paketu vrijednom 108 triliona jena (990 milijardi dolara), što je jednako petini domaćeg proizvoda treće po veličini svjetske ekonomije.

To je za 11 odsto više od stimulacionog paketa koji su usvojile SAD i za pet procenata više od vrijednosti ekonomskih mjera u Njemačkoj.

Abe je rekao da će fiskalni troškovi dostići udio od sedam odsto ekonomije, što je preko dva puta više nego što je Japan potrošio poslije globalne finansijske krize 2008. godine.

Broj zaraženih u Tokiju tokom prethodne sedmice udvostručio se na više od 1.200, a danas je registrovano 80 novih slučajeva. Širom zemlje zaraženo je preko 4.000 ljudi, a umrle su 93 osobe.

Abe je rekao da tokom vanrednog stanja neće biti uvedena blokada javnog života, kakvu su proglasile neke zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad