Bugajski: Rusija i Kina prikrivale razmjere zaraze, EU može da pomogne Balkanu

Svijet 08. apr. 202010:59 > 11:07
Podijeli:
Izvor: 2BS Forum

Američki stručnjak za Balkan Januš Bugajski izjavio je da građani Zapadnog Balkana ne smiju da izgube svoju evropsku perspektivu jer je u državama koje bi željele da budu alternativa EU - Кini i Rusiji, stanje mnogo gore a, kako navodi, te su države prikrivale razmjere zaraze od koronavirusa.

On je rekao da ne dolaze sve dezinformacije o korona virusu iz Kine ili Rusije, jer postoje mnogi teoretičari zavjere i lakovjerna publika i na samom Zapadu.

“Međutim, Peking i Moskva su pokušali da koriste konfuziju i strah kako bi dokazali da Evropska unija i NATO propadaju. U stvarnosti – i Kina i Rusija su pale na testu jer su prikrivale razmjere zaraze u obje zemlje”, ocijenio je Bugajski u intervjuu za podgoričku Pobjedu.

Kako je dodao, u Rusiji će pandemija vjerovatno stvoriti otpor prema Putinovoj vlasti u vrijeme kada je ekonomija u krizi zbog kolapsa cijena nafte.

“Građani Zapadnog Balkana ne smiju da izgube svoju evropsku perspektivu jer je u državama koje bi željele da budu alternativa EU – u Кini i Rusiji – stanje je mnogo gore. I na kraju, demokratije su otpornije na krize nego diktature”, naveo je on.

Ocijenio je da će svjetska ekonomija proći kroz recesiju, i njena dužina i ozbiljnost zavisiće od toga koliko se brzo i efikasno izbori sa pandemijom.

“Balkan može očekivati veliki ekonomski pad u narednim mjesecima i EU će biti važna u pružanju pomoći u ekonomskom oporavku. Nijedna druga snaga nema resurse da značajno pomogne regionu, bez obzira na dezinformacije koje Кina i Rusija šire”, naveo je Bugajski.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad