Nestanak Kim Jong-una pokrenuo glasine da je bolestan, ali to nije prvi slučaj

Svijet 28. apr. 202013:19 > 13:26
Podijeli:
Izvor: KCNA via REUTERS

Dvosedmično odsustvo lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una izazvalo je glasine da je teško bolestan, ali to nije prvi slučaj da neko iz vladajuće sjevernokorejske elite nestane iz javnosti.

Kako navodi AP, razlozi za odsustvo iz javnosti nekad su bile stvarne nevolje, kao što su smrt, bolest ili čistke, ali su često takozvani nestanci jednostavno bili posljedica ogromne radoznalosti za ono što se dogadja u izolovanoj zemlji s nuklearnim naoružanjem čije je rukovodstvo obavijeno debelim velom tajne.

AP navodi da je u prošlosti zabilježeno više slučajeva sjevernokorejskih zvaničnika koji su nestali iz javnosti ali su izveštaji o njihovoj smrti bili preuranjeni.

Bivšeg lidera Severne Koreje Kim Il Sunga, koji je živeo do 1994, vodeće južnokorejske novine su proglasile mrtvim 1986. godine.

Vijest o smrti najomraženijeg čovjeka u Južnoj Koreji izazvala je euforiju ali i paniku zbog moguće nestabilnosti na granici.

Nakon što su i drugi mediji počeli da prenose vijest o njegovoj navodnoj smrti, veliki vođa se pojavio na aerodromu u Pjongjangu gdje je dočekao delegaciju Mongolije.

Najtiražnije južnokorejske novine nikada nisu objavile ispravku ali su se formalno izvinile prošlog mjeseca na obilježavanju stogodišnjice osnivanja.

Kim Jong Il, otac sadašnjeg sjevernokorejskog lidera, takođe je bio predmet nebrojenih izvještaja i glasina.

Snažna eksplozija 2004. godine na željezničkoj stanici na granici Sjeverne Koreje sa Kinom podstakla je glasine o pokušaju atentata na lidera koji je tuda prošao nekoliko sati ranije vraćajući se iz Pekinga. U sudaru dva voza koji su prevozili naftu poginulo je i povrijeđno na hiljade ljudi ali nikada nije potvrđena veza ove nesreće sa prolaskom lidera.

Kad je Kim Džong Il 2011. stvarno umro, posle višegodišnjeg pogoršanja zdravlja i sve redjeg pojavljivanja u javnosti, spoljni svet nije imao pojma dok severnokorejski državni mediji to nisu objavili, dva dana kasnije.

I njegova nekada moćna sestra Kim Kjong Hui proglašena je mrtvom 2015, kada je CNN objavio da ju je brat otrovao. Ona se međutim pojavila u januaru, snimljena na jednom koncertu kraj nećaka.

Ni aktuelnom sjevernokorejskom vođi ovo nije prvi nestanak iz javnosti – 2014. nije ga bilo gotovo šest sedmica poslije čega se pojavio sa štapom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad