SIPA uhapsila Ukrajinca u Mostaru

Svijet 30. apr 202009:24 > 09:27
Izvor: N1

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu jučer su u Mostaru uhapsili državljana Ukrajine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - Krijumčarenje ljudi.

Kako je saopćeno iz SIPA-e, postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e su u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, pretresli osumnjičenog i putničko motorno vozilo kojim je upravljao, te tom prilikom otkrili osam krijumčarenih lica za koje je provjerama utvrđeno da su državljani Afganistana i Pakistana.

”U skladu sa članom 66. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, privremeno je oduzeto navedeno putničko motorno vozilo za koje postoje osnovi sumnje da je korišteno prilikom organizacije prevoza migranata, kao i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičeno lice privedeno je u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predato u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz SIPA-e.