Orban odbio poziv Evropskog parlamenta

Svijet 13. maj. 202013:28
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Bernadett Szabo

Mađarski premijer Viktor Orban odbio je danas poziv predsjednika Evropskog parlamenta da učestvuje u raspravi o uvođenju vanrednog stanja u Mađarskoj zbog pandemije korona virusa i posljedicama te odluke po osnovna prava i slobode, javila je agencija MTI.

“U ovom trenutku, borba protiv pandemije crpi svu moju energiju i snagu”, naveo je Orban u odgovoru predsjedniku EP-a Davidu Sassoliju.

Pitanje uvođenja vanrednog stanja u Mađarskoj i posljedice po pravnu državu bit će razmatrano sutra na plenarnom zasjedanju Evropskog parlamenta

Prema pravilima, na ovakvim raspravama učestvuju “šefovi država ili vlada”, naveo je Sassoli u pismu mađarskom premijeru, zahtjevajući od Orbana da mu odgovori na poziv.

Budimpešta je, naime, planirala da je predstavlja ministarka pravde Judit Varga.

Mađarski parlament je krajem marta usvojio zakon koji Orbanu omogućava da do daljnjeg vlada ukazima tokom vanrednog stanja, uvedenog u borbi protiv korona virusa.

Takva ovlaštenja izazvala su zabrinutost predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen i upozorenje 16 država članica EU.

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovacs je ocijenio da ta rasprava u EP predstavlja “novi lov na vještice”. “Ljevičari i liberali se igraju politike u trenutku kada je kontinent suočen sa jednom od najvećih zdravstvenih i ekonomskih kriza kakvu nismo imali jedan vijek”, napisao je Kovač na Twitteru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad