Prvi rezultati referenduma: Irci za legalizaciju gay brakova

Svijet 23. maj 201510:27 > 12:10
Podijeli:
Izvor: Reuters

Odziv na historijskom referendumu o legalizaciji istopolnih brakova u Irskoj bio je znatno veći od očekivanog, a procjenjuje se da je većina glasala sa "da".

Brojanje glasova je počelo jutros u devet sati po lokalnom vremenu, a objavljivanje rezultata očekuje se poslije podne.

Prvi rezultati pokazuju da je većina stanovnika u ovoj katoličkoj zemlji podržala legalizovanje gay brakova.

U Dublinu su glasovi prebrojani na 13 posto glasačkih mjesta, gdje je 73 posto glasača podržalo brak pripadnika istog spola. Slični rezultati stigli su i iz drugih dijelova Irske.

Ako i konačni rezultati budu takvi, Irska će biti prva zemlja na svijetu koja će tu odluku donijeti referendumom.

Oko 3,2 miliona Iraca ima pravo glasa, a odziv je, prema izvještajima, bio veći od očekivanog.

Legalizacija gay brakova bi bila seizmička promjena u toj tradicionalno katoličkoj republici, gdje je homoseksualnost bila nelegalna do 1993. godine, a abortus je i dalje zabranjen osim u slučaju kada je ugrožen život majke.

Razultati anketa uoči referenduma pokazivali su da će velićina birača glasati za legalizaciju istospolnih brakova.

Međutim, pristalice legalizacije nedjeljama su upozoravale na veliki broj stidljivih, pretežno ruralnih i starijih birača koji će glasati protiv legalizacije, a nisu bili mnogo glasni za vrijeme kampanje prije referenduma.

Državna televizija RTE je objavila da je na biralištima zabilježen veći odziv nego što je uobičajeno za referendume u Irskoj. U nekim gradovima, kao što su Dublin, Limerick i Waterford glasalo je i 60 posto birača, navodi AFP.

Ta televizija je javila da je viđen veliki broj mladih birača širom zemlje, a da su redovi ispred nekih birališta tokom ranog jutra i uveče bili ogromni.

Legalizaciju istopolnih brakova podržavaju sve vodeće političke partije, dok je katolička crkva protiv.

Biračima je na referendumu postavljeno pitanje da li žele da se u Ustav doda član koji glasi: “Brak mogu sklopiti dvije osobe u skladu sa zakonom bez obzira na njihov spol”.