Malala Yousafzai diplomirala na Oxfordu

Svijet 19. jun 202013:54 > 16:33
Izvor: Miguel SCHINCARIOL / AFP

Godine 2012. talibani su je pokušali ubiti kada se vraćala kući iz škole u Pakistanu. Malala Yousafzai, svjetski simbol borbe za pravo na obrazovanje, objavila je u četvrtak da je diplomirala na Sveučilištu Oxford.

„Teško mi je reći koliko sam sretna i zahvalna sada kada sam dobila diplomu iz filozofije, politike i ekonomije na Oxfordu”, objavila je mlada 22-godišnjakinja na Twitteru. Uz poruku je objavila je i fotografije na kojima se vidi kako slavi uz kolače s rodbinom.

„Ne znam što ću sada. Za sada će to biti Netflix, čitanje i spavanje”, dodala je.

Malala je na prestižno sveučilište primljena 2017. nakon što je završila srednju školu u Birminghamu. U tom je gradu 2012. pronašla utočište sa svojom obitelji nakon talibanskog napada u kojem je bila teško ozlijeđena.

Malala je svoju borbu započela 2007. kada su talibani nametnuli svoju vladavinu u njezinoj dolini Swar, do tada mirnom turističkom području.

S 11 godina, ta kći direktora škole i nepismene majke vodila je blog na BBC-jevoj stranici na jeziku urdu. Pod pseudonimom Gul Makai, u njemu je pisala o ozračju straha koje vlada u njezinoj dolini. Došla je na zao glas i talibani su odlučili eliminirati je, optuživši je da širi „zapadnu propagandu”.

S 15 godina dobila je metak u glavu i rame u napadu na školski autobus kojim je išla u školu u Mingori, u dolini Swat. Od tada je postala ikona borbe za pravo žena na obrazovanje, a 2014., sa samo 17 godina, dobila je Nobelovu nagradu za mir.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad