Komisija dala dozvolu: Remdesivir prvi lijek protiv covida-19 na teritoriju EU-a

Svijet 03. jul. 202013:20 > 13:25
Podijeli:
Izvor: Shutterstcok

Evropska komisija dala je uslovnu dozvolu za stavljanje u promet lijeka Remdesivir, što ga čini prvim lijekom za liječenje COVID-19 koji je dobio dozvolu za teritoriju cijele EU.

Odobrenje je izdato po ubrzanom postupku, a nakon preporuke Evropske agencije za lijekove (EMA), kojom su potom usvojile i države članice, navodi Evropska komisija u saopštenju. Kako se dodaje, odobrenje je izdato veoma brzo, samo nedjelju dana nakon preporuke EMA, što je znatno manje od uobičajenih 67 dana, koliko je Evropskoj komisiji obično potrebno da bi odobrila neki proizvod.

“Zaštita javnog zdravlja je ključni prioritet Evropske komisije”, navodi se u pisanom saopštenju i dodaje da su, usljed krize korona virusa primijenjene ubrzane procedure koje EMA i inače koristi u situacijama kada je ugroženo javno zdravlje.

“Činjenica da smo odobrenje dali za manje od mjesec dana od podnošenja zahtjeva, pokazuje koliko je EU spremna da što brže reaguje kada se pojavi neki novi lijek. Prevrnut ćemo svaki kamen pokušavajući da obezbjedimo efikasno liječenje ili vakcinu protiv korona virusa”, izjavila je tim povodom Stella Kyriakides.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad