Kim Jong-un izdao naredbu o "maksimalnoj pripravnosti" protiv pandemije

Svijet 06. jul. 202015:23 > 15:27
Podijeli:
Izvor: SAUL LOEB / AFP

Glavne novine Sjeverne Koreje, Rodon Sinmun, pozvale su u nedjelju na provođenje naredbe lidera Kim Jong-un da zemlja izvrši "maksimalnu pripravnost" protiv pandemije koronavirusa.

Kim je naredbu izdao tokom sastanka politbiroa u četvrtak, upozoravajući da će prerano ublažavanje antivirusnih mjera dovesti do “nezamislive i nepovratne krize”, prenosi Yonhap.

Apelacija je shvaćena kao znak da bi na Sjeveru situacija s COVID-19 mogla biti ozbiljna, iako Pyongyang tvrdi da nije zabilježen niti jedan slučaj. Drugi je put u tri mjeseca Sjever sazvao sastanak politbiroa na kojem se raspravljalo o pandemiji koronavirusa.

U nedjelju je Rodong Sinmun, sjevernokorejski službeni list Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, rekao da bi svi trebali izvršiti naredbu vođe.

“U situaciji u kojoj je mogućnost rješavanja rizika neizvjesna, trebali bismo biti maksimalno oprezni, a da ne postanemo samozadovoljni ili slabi”, piše u uvodniku koji poziva na “apsolutno” poštovanje antivirusnih propisa i naredbi.

Službena sjevernokorejska novinska agencija (KCNA) također je saopćila kako ta zemlja pokušava provesti protuvirusne mjere na stroži način u cijeloj zemlji, istovremeno udvostručujući nadzor i dezinfekciju u regijama blizu mora i na kopnu.

Prošlosedmični sastanak politbiroa pokazuje da zemlja stavlja živote ljudi ispred bilo čega drugog, navodi KCNA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad