Andrzeju Dudi drugi predsjednički mandat

Svijet 13. jul 202011:24 > 11:26
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

Poljski predsjednik Andrzej Duda osvojio je drugi predsjednički mandat u drugom krugu izbora u kojem se takmičio protiv gradonačelnik Varšave Rafala Trzaskowskog. Duda je prema podacima centralne izborne komisije i prebrojanih 99,97 posto glasova osvojio 51,21 posto glasova, dok je predstavnik opozicije Trzaskowski osvojio 48,79 posto glasova.

Pobjeda Dude pobjeda je vladajuće nacionalističke stranke Pravo i pravda (PiS) koja ga je podržala, a koja sada ima jasan put za nastavak kontroverznih reformi vladavine zakona, slobode medija i pobačaja u Poljskoj.

“Pobjeda na predsjedničkim izborima sa 70 posto izlaznosti, to je odlična vijest. Veoma sam dirnut”, rekao je Duda u nedjelju navečer na kampanji u Pułtusku, gradu sjeverno od Varšave.

Opozicioni kandidat je nakon okončanog izbornog dana, također tvrdio da je pobijedio, te je kazao: “Apsolutno sam siguran da nas ništa neće pobijediti, jer smo već pobijedili, bez obzira na konačni rezultat. Uspjeli smo se probuditi, uspjeli smo stvoriti novu nadu.”

Tokom izborne kampanje, visoki dužnosnici vladajuće partije, uključujući Dudu i predsjedavajućeg stranke Jarosława Kaczyńskog, kojeg se uveliko smatra poljskim de facto liderom, nagovijestili su agendu za budućnost.

Vjerojatno će napori za još veću kontrolu nad nezavisnim medijim biti visoko na njihovoj listi. Televizija u državnom vlasništvu već je pod “čvrstom rukom” vladajuće stranke, a tokom kampanje Duda i drugi političari žalili su se na strano miješanje kada su mediji u vlasništvu stranih kompanija izvještavali o njima kroz kritički nastrojene priloge.

Vjerojatno je i da će petogodišnji napori vlade da se poljski sudovi stave pod strožu političku kontrolu nastaviti s ponovnom energičnošću – potezima koji su izazvali sve veće tenzije sa Europskom komisijom i Europskim parlamentom, piše danas evropsko izdanje magazina Politico.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad