Covid-19 se pojavio i u Sjevernoj Koreji

Svijet 27. jul 202007:03 > 07:05
Podijeli:
Izvor: Marijan Murat/Pool via Reuters

Ubrzava se ritam pandemije u svijetu s više od 16 milijuna zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom od kojih je više od polovice na američkom kontinentu, a virus je u nedjelju detektiran i u izoliranoj Sjevernoj Koreji, prenose agencije.

Covid-19 se pojavio i u Sjevernoj Koreji, koja je do sada tvrdila da je pošteđena, ali je u nedjelju pokrenula maksimalnu uzbunu, nakon objave prvog sumnjivog slučaja.

Uz više od pet milijuna novih slučajeva od 1. srpnja, ili više od trećine zabilježenih od početka pandemije, od bolesti covida-19 u svijetu je umrlo najmanje 645.715 ljudi, prema podacima agencije France presse na temelju službenih izvora u nedjelju.

Unatoč porasta broja slučajeva španjolska vlada tvrdi da je situacija pod kontrolom i da su žarišta “lokalizirana i izolirana”, u odgovoru državama koje su najavile ograničenja prema Španjolskoj. Ministrica vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya je izjavila da je “Španolska sigurna zemlja”.

London je najavio da će putnici iz Španjolke od nedjelje obvezno ići u samoizolaciju, čime je iznenadio britanskog ministra prijevoza koji se tamo nalazi na ljetovanju.

Francuski premijer Jean Castex je “toplo preporučio” Francuzima da izbjegavaju odlazak u Kataloniju, prenosi AFP.

Podaci o Francuskoj govore o više od 1000 novozaraženih u 24 sata prema podacima uprave za javno zdravstvo i “katastrofalne posljedice” na gospodarskom, socijalnom i psihološkom planu. Zdravstvene vlasti objavile su da će omogućiti besplatne testove bez uputnice na covid-19 dok pomno prate porast broja zaraženih nakon ukidanja mjera karantene.

U Italiji, vlasti Kampanije su najavile kazne od 1000 eura za one koje ne nose maske u zatvorenom prostoru.

U Sjevernoj Koreji je čelnik Kim Jong Un sazvao hitan sastanak političkog ureda komunističke partije. Sjevernokorejski čelnik proglasio je izvanredno stanje i zatvorio je pogranični grad nakon što se iz Južne Koreje ilegalno vratila osoba za koju se vjeruje da je oboljela od covida-19, prenijeli su državni mediji u nedjelju.

Pjongjang je od Rusije ranije dobio tisuće testova za koronavirus i uveo je stroge kontrole granice. Tisuće ljudi u Sjevernoj Koreji stavljene su u karantenu kao preventivna mjera protiv širenja virusa no nedavno su ograničenja ublažena.

“Niti jedan zemlja nije pošteđena”, naglasila je u subotu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Sjedinjene Države su najpogođenije s 146.463 umrlih od 4.178.730 slučajeva. Pakistan (više od 270.000 oboljelih, od kojih je 5.800 umrlo) ističe pad od 80 posto broja umrlih u odnosu na lipanj. Iranske vlasti su objavile u nedjelju 216 novooboljelih i pozvale stanovništvo na oprez.

Australija je u nedjelju imala 10 umrlih i porast broja oboljelih iako su na snazi stroge mjere ograničenja kretanja. U Latinskoj Americi je sve više otkazanih proslava i sportskih susreta, kao u i Japanu i u Vijetnamu.

Sjedinjene Države su u nedjelju udvostručile svoje financijsko ulaganje na ukupno blizu milijardu dolara za razvoj potencijalnog cjepiva protiv covida-19 koje je razvila američka tvrtka Moderna i koje ulazi u posljednju fazu kliničkih ispitivanja. Američka vlada se obvezala dati dodatnih 472 milijuna dolara, uz 483 milijuna koje je već najavila.

Sjedinjene Države najavile su posljednjih mjeseci velika ulaganja u imuniziranje Amerikanca od početka sljedeće godine. Dok traje utrka za pronalaženje cjepiva među nekoliko laboratorija u svijetu, laboratorij Moderne vodi i ulazi već u konačnu fazu kliničkih testova, presudnu da bi se znalo je li cjepivo učinkovito ili nije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad