Rasističke poruke i pokušaj podmetanja požara u komplesku džamije u Ramallahu

Svijet 27. jul. 202015:38 > 15:43
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Jevrejski doseljenici na zidovima džamije u Ramallahu, na okupiranoj Zapadnoj obali, ispisali su rasističke poruke.

Prema tvrdnjama očevidaca, grupa jevrejskih doseljenika pokušala je zapaliti i sporedni objekat bogomolje prilikom čega je pričinjena šteta u abdesthani.

Jevrejski doseljenici su rasističke poruke na zidovima džamije ispisali na hebrejskom jeziku.

Hussam Eburrab, zamjenik ministra palestinskih vakufa i vjerskih poslova, izjavio je da je izraelska država odgovorna za ovakve postupke jevrejskih doseljenika koji često skrnave palestinske bogomolje i njihove domove.

“Sva odgovornost za ovaj rasistički napad definitivno snosi okupaciona država Izrael koja otvoreno podržava ove terorističke skupine”, kazao je Eburrab u saopćenju.

Izvor : Anadolija

Najoštrije je osudio napad na bogomolju te pozvao međunarodnu zajednicu i međunarodne institucije i organizacije da zaustave napade ovih i drugih radnikalnih grupa na muslimanske svetinje.

Ovakve i slične napade na području okupiranog Istočnog Jerusalema i Zapadne obale te u palestinskim selima i naseljima u Izraelu izvode radikalne jevrejske organizacije i pokreti, uključujući i organizaciju “HaKibutsa Lishalem HaKinas“ (Plati cijenu).

Na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao 1967. godine, postoji više od 250 ilegalnih jevrejskih naselja u kojima živi preko 400.000 jevrejskih doseljenika koji nerijetko izazivaju probleme i otežavaju život Palestincima koji žive na tom području.

Prema međunarodnom pravu, sva jevrejska naselja na okupiranom palestinskom teritoriju smatraju se ilegalnima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad