Superbogati Amerikanci ne ispunjavaju obećanje da će donirati većinu bogatstva

Svijet 30. jul 202008:15 > 08:17
Podijeli:
Izvor: MANDEL NGAN / AFP

Superbogati Amerikanci koji su obećali da će većinu imovine dati u dobrotvorne svrhe umjesto toga povećavaju bogatstvo tako što "skladište" novac u obiteljskim zakladama, pokazala je studija.

Više od tri četvrtine multimilijardera koji su pristupili kampanji “Giving Pledge” i obećali da će donirati većinu svog novca, značajno je povećalo bogatstvo u posljednjih deset godina, objavio je Institut za političke studije.

Autori studije su pozvali bogataše da slijede primjer MacKenzie Scott, bivše supruge osnivača Amazona Jeffa Bezosa i doniraju novac izravno humanitarnim udrugama umjesto da ga spremaju u obiteljske zaklade.

“Potpisnici su 2010. obećali dati polovicu svog bogatstva, a umjesto toga imovina im se udvostručila”, rekao je Chuck Collins, suautor izvješća “Gilded Giving”.

“Donirajući 1.7 milijardi dolara izravno 116 humanitarnih udruga, MacKenzie Scott je primjer što bi multimilijarderi i potpisnici Giving Pledgea trebali činiti sa svojim bogatstvom”, istaknuo je.

Kampanja Giving Pledge nije odgovorila na zahtjev za komentarom.

Pokrenuo ju je 2010. američki tajkun Warren Buffett zajedno s osnivačem Microsofta Billom Gatesom i njegovom suprugom Melindom kako bi potaknuli superbogataše da veći dio svoje imovine daruju u filantropske svrhe.

Jedanaest od 62 američka milijardera analiziranih u studiji ima manje novca nego 2010., ili zbog darivanja novca ili zbog promjena na tržištu, dok je preostalih 51 “značajno povećalo” bogatstvo.

To se dijelomično može objasniti time što novac zarađuju brže nego što ga mogu dati, navodi institut.

No, također upozorava da brojni od njih radije uplaćuju novac u privatne zaklade kako bi platili manji porez, što rezultira “skladištenjem” novca umjesto da ga se kanalizira u dobrotvorne svrhe.

Institut je pozvao kongres da nešto poduzme, uključujući i to da ukine porezne olakšice takvim organizacijama i prisili ih da više doniraju.

Prvih jedan posto od pet posto ultrabogataša moglo bi do 2050. držati u svojim rukama 24 posto globalnog bogatstva, procijenili su nedavno Ujedinjeni narodi upozoravajući na sve veću društvenu nejednakost.

Većina ljudi želi da bogataši više pridonesu iskorjenjivanju siromaštva, pokazalo je međunarodno istraživanje aktivističke skupine Global Citizen i nizozemske agencije Glocalities provedeno ranije ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad