Mladenka iz Bejruta sretna što je živa: Nema riječi da to objasnim

Svijet 06. avg 202010:33 > 10:38
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Yara Abi Nader

Dvadesetdevetogodišnja mladenka iz Libana Israa Seblani udavala se na dan strašne eksplozije koja se dogodila u Bejrutu i zbog koje je život izgubilo 135 ljudi, a više od 5.000 je povrijeđeno.

Dramatični snimci njenog vjenčanja u trenutku eksplozije su se proširili internetom a ona se dan nakon eksplozije slikala na istom mjestu kao i na dan vjenčanja te je kazala za Reuters kako je vršila pripreme za vjenčanje dvije sedmice.

“Ono što se dogodilo tokom eksplozije – nema riječi da to objasnim. Bila sam šokirana. Pitala sam se šta se dogodilo, hoću li umrijeti? Kako ću umrijeti”, istakla je Seblani koja kao ljekar radi u Sjedinjenim Američkim Državama.

VEZANE VIJESTI

Ona je također pomagala povrijeđenima u blizini, prije nego što je napustila središnji bejrutski trg Saifi gdje se fotografisala.

Seblani je u Bejrut stigla tri sedmice ranije kako bi se pripremila za svoje venčanje sa svojim izabranikom Ahmadom Subeihom, biznismenom iz Bejruta.

Subeih se prisjetio posljedica eksplozije, za koju su zvaničnici optužili ogromnu zalihu visoko eksplozivnog materijala, godinama pohranjenog u nesigurnim uvjetima u luci.

Izvor : REUTERS/Yara Abi Nader

“Počeli smo hodati naokolo i bilo je krajnje tužno. To razaranje i zvuk eksplozije nije moguće opisati”, kazao je te dodao kako su i dalje u šoku.

“Jako sam tužna zbog onoga što se desilo drugim ljudima, zbog onoga što se dogodilo s Libanom”, navela je Seblani.

Nakon eksplozije, ona i njen suprug su pokušali da nastave sa proslavom.

Izvor : REUTERS/Yara Abi Nader

“Muž mi je rekao da nastavimo sa proslavom. Rekla sam mu zašto da ne ne”, navela je, ističući kako još uvijek pokušava pronaći radost na vjenčanju koje je dugo pripremala.

Njen suprug sada čeka vizu za SAD kako bi joj se mogao pridružiti.

Seblani naglašava kako voli Liban, ali da osjeća da nakon eksplozije koja se dogodila u utorak, živjeti tamo nije opcija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad