Britanski regulator ograničava rast cijena struje i plina

Svijet 07. avg. 202017:04 > 17:08
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Milijuni kućanstava u Britaniji trebali bi od listopada plaćati niže cijene struje i plina nakon što je regulator najavio da će sniziti plafon tarifnih modela s najviše korisnika za oko 7,5 posto.

Vlada bivše premijerke Therese May uvela je početkom 2019. plafon za cijene struje i plina kako bi, po riječima May, suzbila sklonost tvrtki da visokim cijenama „deru kožu” kupcima.

Odluka o spuštanju tog plafona na najnižu razinu otkada je uveden donesena je zbog pada veleprodajnih cijena plina od veljače u uvjetima smanjene potražnje kućanstava i kompanija u vrijeme pandemije, objasnio je danas regulator tržišta plina i struje Ofgem.

“Kriza Covida-19 smanjila je potražnju za energijom, iako su se veleprodajne cijene plina počele oporavljati nakon što su proljetos pale na najnižu razinu u 20 godina”, poručili su iz Ofgema.

Plafon za tarife s najviše korisnika, oko 11 milijuna kućanstava, bit će spušten za 84 funte, na 1.042 funte godišnje. Za nekih četiri milijuna kućanstava spustit će se za 95 funti, na 1.070 funti godišnje, dodao je Ofgem.

Ofgem izračunava gornju granicu koristeći formulu koja uključuje veleprodajne cijene plina, mrežne troškove dobavljača energije i troškove vladinih mjera, poput subvencije za obnovljive izvore energije.

Regulator ujedno upozorava da će s obzirom na rast veleprodajnih cijena u posljednje vrijeme plafon vjerojatno biti podignut u sljedećoj reviziji koja je na rasporedu u travnju iduće godine.

Zakon predviđa i mogućnost ukidanja plafona najranije ove a najkasnije 2023. godine. Ofgem je danas preporučio da iduće godine ostane na snazi, a vlada bi trebala donijeti konačnu odluku do kraja listopada.

“Naše procjene pokazuju da sada nije trenutak da se plafon ukida”, kazao je novinarima u telekonferenciji izvršni direktor regulatora Jonathan Brearley.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad