Norveška protjerala ruskog diplomata osumnjičenog za špijunažu

Svijet 19. avg. 202015:31 > 15:43
Podijeli:
Izvor: Terje Pedersen / NTB Scanpix / AFP

Od ruskog diplomata zatraženo je da napusti Norvešku nakon nedavna uhićenja norveškoga državljanina pod optužbom za špijunažu koji je priznao da je ruskom diplomatu prenosio podatke.

Okružni sud u Oslu odredio je da norveški državljanin podrijetlom iz Indije bude u pritvoru četiri tjedna. Muškarca pedesetih godina norveška sigurnosna služba PST uhitila je u subotu za vrijeme sastanka s ruskim obavještajcem u restoranu u norveškome glavnom gradu.

“Obavijestili smo ruskog veleposlanika da djelatnik u ruskom veleposlanstvu kao diplomat više nije poželjan te da mora napustiti Norvešku”, navodi glasnogovornik norveškoga ministarstva vanjskih poslova u pisanoj izjavi za dpa.

Diplomat je bio uključen u aktivnosti koje su “nespojive s njegovom ulogom i diplomatskim statusom” te tražimo da ovaj tjedan napusti Norvešku”, dodaje glasnogovornik.

Norveška nije imenovala ruskog diplomata o kojemu je riječ. Norvežanin je bio zaposlen u DNV GL društvu koje savjetuje pomorsku, naftnu i plinsku industriju. Za vrijeme ispitivanja priznao je da je prenosio informacije i primao novac od ruskog diplomata.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad