Suđenje za napad na Charlie Hebdo počinje u srijedu

Svijet 30. avg 202006:57 > 06:59
Podijeli:
Izvor: TWITTER / CHARLIE HEBDO

Četrnaestorica osumnjičenika za napade na francuski satirički tjednik Charlie Hebdo i židovski supermarket 2015. u Parizu u srijedu izlaze pred sud, više od pet godina nakon krvoprolića koja su šokirala Francusku i cijeli svijet.

Dvanaestero ljudi, uključujući neke od najpoznatijih francuskih karikaturista, ubijeni su 7. siječnja 2015. kada su braća Said i Cherif Kouachi napala urede Charlie Hebdoa, čiji je stil bez tabua, uključujući jako kontroverzne karikature proroka Muhameda, podijelio zemlju.

Dan poslije je Amedy Coulibaly, bliski poznanik Cherifa Kouachija s kojim se upoznao u zatvoru, ubio policajku Clarissu Jean-Philippe (27) prilikom rutinske prometne kontrole u Montrougeu, na prilazu Parizu.

Coulibaly je potom 9. siječnja ubio četvoricu muškaraca, redom Židove, u talačkoj krizi u supermarketu Hyper Cacher na istoku Pariza. Snimio je i video u kojem je istaknuo da su napadi bili koordinirani i preuzeo je odgovornost za njih u ime Islamske države.

Coulibaly je ubijen u policijskom napadu na supermarket. Braća Kouachi poginula su u tiskari u Dammartin-en-Goeleu sjeveroistočno od Pariza gdje su se sakrili.

Premda su trojica napadača mrtvi, njihovi pomoćnici napokon će izići pred pravosuđe.

Suđenje je bilo odgođeno nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

Sud u Parizu zasjedat će do 10.studenoga i suđenje će, prvi put u ovakvom slučaju, biti snimano za arhiv s obzirom na to da postoji velik interes javnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad