Bogataš s Wall Streeta darovao 400 miliona dolara

Svijet 07. jun 201510:20 > 11:19
Izvor: YouTube (screenshot)

Harvard, fakultet na kojem su se školovali brojni najbogatiji svjetski investitori, dobio je 400 miliona dolara, u historiji tog univerziteta najveću donaciju samo jedne osobe, a darovatelj je vlasnik poslovnog carstva hedge fondova John Paulson.

Rekordnom donacijom 59-godišnji Paulson, koji smatra da je Harvardska poslovna škola zaslužna za njegov uspjeh na čelu kompanije Paulson & Co vrijedne 19 milijardi eura, nada se pomoći “čovječanstvu da bude bolje”.

pročitajte još

“Ništa nije tako važno kao obrazovanje želimo li poboljšati čovječanstvo”, rekao je Paulson.

Donacija je namijenjena Harvardskoj školi inženjeringa i primijenjenih nauka (Harvard's School of Engineering and Applied Sciences, SEAS) koja bi trebala “postati novi veliki centar inovacija”.

Paulsonov dar treći je najveći dar nekog bivšeg studenta uglednom američkom univerzitetu iz Massachusettsa.

Prije dvije godine “Ivy liga” (savez koji okuplja osam najuglednijih američkih univerziteta) pokrenula je petgodišnju kampanju za prikupljanje 6,5 milijarda dolara u donacijama i već je prikupljeno više od 5 milijarda.

Harvard je već najbogatiji univerzitet u svijetu sa zakladom od 36,4 milijarda dolara.

Paulsonov kolega po djelatnosti, mogul hedge fondova Kenneth Griffin, također bivši ‘harvardovac’, darovao je 2014. rekordnih 150 miliona dolara. Nekoliko mjeseci poslije zaklada Morningside Foundation, koju vode Ronnie i Gerald Chan iz Hong Konga darovala je 350 miliona Školi javnog zdravstva na Harvardu.

Velikodušnom donacijom Paulson se prvi put istaknuo 2012. kada je darovao 100 miliona dolara Central parku u gradu New Yorku blizu kojega živi i tada pozvao vladu u žurnu akciju “kako bi izbjegla ekološku katastrofu.