Pregovarači EU-a spremni raditi na pravnom sporazumu s Velikom Britanijom

Svijet 29. sep. 202007:05 > 07:06
Podijeli:
Izvor: N1

Pregovarači Europske unije signalizirali su da su spremni početi raditi na zajedničkom pravnom tekstu postbrexitovskog trgovinskog sporazuma s Velikom Britanijom uoči trgovinskih pregovora koji se nastavljaju u utorak, prenosi list The Times.

Prema pisanju tog lista, glavni pregovarač Europske unije za brexit Michel Barnier spreman je ovaj tjedan početi raditi na zajedničkoj skici sporazuma o slobodnoj trgovini, poznatog kao “konsolidirani pravni tekst”.

Barnier od glavnog britanskog pregovarača Davida Frosta očekuje dodatne pojedinosti o ribolovnim kvotama i vladinoj budućoj politici subvencioniranja, piše u utorak The Times, dodajući da je Europska unija odustala od prijetnje suspenzijom trgovinskih i sigurnosnih pregovora.

Britanija je Europsku uniju napustila u siječnju, od kada se nalazi u prijelaznom razdoblju i pregovorima oko novog trgovinskog sporazuma koji bi trebao stupiti na snagu 2021., kao i oko provedbe razvoda od EU-a temeljem Sporazuma o povlačenju, osobito na osjetljivoj irskoj granici.

Novi krug trgovinskih pregovora, posljednji do sad dogovoren, nastavlja se u utorak u Bruxellesu. Trajat će do petka ujutro a trebao bi također obuhvatiti pitanje energetske i prometne suradnje.

Bruxelles je odustao od zahtjeva da dvije strane moraju postići širi dogovor oko svih spornih pitanja prije skiciranja konačnoga sporazuma, ističe The Times.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad