Kurdske vlasti objavile: Hiljade Sirijaca će napustiti izbjeglički kamp Al-Hol

Svijet 05. okt. 202020:25 > 20:30
Podijeli:
Izvor: DELIL SOULEIMAN / AFP

Hiljade Sirijaca, među kojima i porodice terorista iz takozvane Islamske države bit će pušteni iz prenatrpanog izbjegličkog kampa Al-Hol na sjeveroistoku Sirije, objavile su lokalne kurdske vlasti.

Posljednjih mjeseci nekoliko nevladinih organizacija je upozoravalo na loše životne uvjete i nedostatak medicinske njege u Al-Holu, gdje u najvećoj oskudici živi 64.377 ljudi, prema podacima Ujedinjenih naroda. 

Među njima je 24.300 Sirijaca, hiljade Iračana, ali i drugih stranaca i djece. Neki su pobjegli pred borbama Kurda i ISIS-a i nemaju gdje otići, a drugi su članovi porodica terorista. 

“Sirijci će napustiti kamp Al-Hol i ostat će samo stranci”, rekao je Rijad Derar, dopredsjednik Sirijskog demokratskog vijeća, političkog ogranka vojne koalicije kojom dominiraju Kurdi koji kontrolišu sjeveroistok Sirije. 

“Sirijske porodice boraca ISIS-a također će biti oslobođeni”, dodao je, ali nije precizirao pojedinosti o načinima i kada će se provesti ta inicijativa u koju nisu uključeni borci u zatvoru.  

Derar je dodao da i Iračani mogu otići ako žele, ali brojni među njima žele ostati, jer se boje zatvora u Iraku zbog navodnih veza s ISIS-om.  

U kampu Al-Hol je posljednjih mjeseci bilo sigurnosnih incidenata u koje su bili uključeni pobornici ISIS-a, više pokušaja bijega i napada na čuvare ili djelatnike nevladinih organizacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad