Kim Jong-un zaplakao tokom obraćanja naciji

Svijet 12. okt. 202019:33 > 19:34
Podijeli:
Izvor: Reuters

Vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Jong-un tijekom govora na vojnoj paradi za vikend "s knedlom u grlu" ispričao se sugrađanima što nije uspio poboljšati njihove živote.

Reuters navodi da je na proslavi 75. obljetnice osnivanja Radničke partije, koja u Sjevernoj Koreji drži totalnu vlast, prvo zahvalio tisućama vojnika na svim njihovim žvrtama, između ostalog i na tome što su pomogli da se spriječi širenje novog koronavirusa i na ovu zemlju.

Vođa je rekao da je zahvalan na tome što “niti jedan sjeverni Korejac nije zaražen virusom”. SAD i Južna Koreja inače otvoreno sumnjaju u to da je Sjeverna Koreja ostala pošteđena covida-19. 

Kim Jong-un je, međutim, rekao i to da je utjecaj mjera protiv pandemije, međunarodne sankcije i udar nekoliko tajfuna svi skupa spriječili njegovu vladu u tome da poboljša život građana.

“Moji napori i iskrenost nisu bili dovoljni za spasiti naš narod od životnih problema”, kazao je vrhovni vođa.

Snimka njegovog govora pokazuje da je pred uplakanim i potresenim vojnikinjama i vojnicima, te ostalim građanima govorio crven u licu, kao s knedom u grlo, a u jednom trenutku radeći pokret kao da je obrisao suzu. Još tijekom vikenda analitičari na Zapadu primijetili su da je vojna parada održana u krajnje neobičnim uvjetima, po prvi put u ranu zoru, a sad mnogi od njih tumače da je ovaj potez Kima Jong-una pokazatelj da se veliki vođa nalazi pod velikim pritiskom svojih političkih protivnika i problema u zemlji. 

UN je ranije konstatirao da 40 posto Korejaca na Sjeveru nema dovoljno hrane. To se u međuvremenu, navode razni agencijski izvještaji, dodatno pogoršalo snažnim poplavama uslijed udara tajfuna i dodatnim učvršćivanjem ionako vrlo zatvorenih granica kako bi se pandemija covida zadržala izvan granica Sjeverne Koreje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad