UN otkrio brutalne metode ubistava djece u Južnom Sudanu

Svijet 19. jun. 201507:20 > 07:55
Podijeli:
Izvor: EPA

Međunarodni fond UN-a za djecu u četvrtak je javnosti otkrio u kakvim užasnim okolnostima ubijaju djecu u Južnom Sudanu, uključujući kastraciju dječaka koji su potom ostavljeni da umru i grupna silovanja djevojčica među kojima su neke imale samo osam godina.

Djecu su također vezali zajedno i potom im prerezali vratove; drugu djecu su živu bacali u goruće zgrade. U napadima koje je opisao UNICEF u samo tri tjedna u maju ubijeno je 129 djece. Dogodili su se u ratom zahvaćenoj južnosudanskoj državi Unity, a strahote su prepričali preživjeli očevici.

UNICEF napominje da su djeca u Južnom Sudanu suočena s “novom razinom brutalnosti”.

“U ime ljudskosti i osnovne pristojnosti, to nasilje nad nedužnima mora prestati”, rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Luke.

Upozorio je da je oko 13 hiljada djece regrutovano kao vojnici tijekom građanskog rata koji je izbio u decembru 2013. kad je borba za vlašću između predsjednika Salve Kira i njegovog bivšeg zamjenika Rieka Machara prerasla u nasilje. U sukobima su dosad ubijene desetine hiljada ljudi, a iz domova je moralo pobjeći dva miliona osoba.