Slovačka upozorila Austriju da je napadač iz Beča pokušao kupiti metke

Svijet 04. nov 202014:46 > 14:50
Podijeli:
Izvor: JOE KLAMAR / AFP

Slovačka je posljednjih mjeseci upozorila austrijske vlasti na napadača iz Beča koji je pokušao kupiti streljivo u toj zemlji, objavila je u srijedu slovačka policija.

Kujtim Fejzulai (20) ubio je u napadu u Beču četiri osobe i ranio njih više od 20, u pucnjavi u samom središtu grada, prije nego što ga je austrijska policija ubila, zaustavivši ga u smrtonosnom pohodu.

“Slovačka policija ovog je ljeta bila obaviještena da sumnjive osobe iz Austrije pokušavaju kupiti streljivo u Slovačkoj. Ipak, oni nisu uspjeli obaviti kupnju”, objavila je uprava slovačke policije iz Bratislave na Facebooku.

VEZANE VIJESTI

Također navodi da je izvješće o tome odmah proslijeđeno austrijskoj policiji. Oružje koje je upotrijebljeno u napadu u Beču, pištolj i jurišna puška, nisu iz Slovačke, dodaje se u objavi bratislavske policije. Fejzulai je prošle godine bio osuđen na 22 mjeseca zatvora nakon što je pokušao pridružiti se ekstremistima Islamske države u borbama u Siriji. Uvjetno je pušten u prosincu na temelju toga što je sudjelovao u programu deradikalizacije.

Beč se nalazi manje od sat vremena vožnje od slovačke granice i prijestolnice Bratislave. Oružje koje je registrirano u Slovačkoj u više je navrata pronađeno na poprištima terorističkih napada i drugih kaznenih djela počinjenih u Europi, unatoč tome što je Slovačka 2015. postrožila zakone kako bi spriječila ilegalnu prodaju oružja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad