BBC: Uz Donalda Trumpa na dan kada je izgubio

Svijet 09. nov 202008:46 > 08:54
Izvor: AFP

Dopisnica BBC-ja iz Bijele kuće Tara McKelvey u svom autorskom tekstu piše o danu kada su američki mediji proglasili demokratskog kandidata Joea Bidena novim izabranim predsjednikom Sjedinjenih Američki Država.

Tokom protekle četiri godine, vidjela sam predsjednika Donada Trumpa i dobrih i tokom loših dana. Ali 7. novembar, dan kada je izgubio izbore, nije ličio ni na jedan prethodni.

U crnoj kišnoj jakni, tamnim pantalonama i bijelim kačketom sa natpisom MAGA – Učinimo Ameriku ponovo velikom, motom njegove kampanje – predsjednik je napustio Bijelu kuću nešto pre 10 ujutru po američkom vremenu,

Jutro je proveo tvitujući o izbornoj krađi.

Dok je izlazio, nageo se malo unaprijed, kao da se probija kroz vjetar. Ušao je u tamno vozilo i krenuo u pravcu njegovog golf-kluba, Trump Nacional, u Sterlingu u Virginiji, na oko 40 kilometara od Bijele kuće.

U tom trenutku, djelovao je pun samopouzdanja. Dan je bio divan, savršen za golf, i spremao se da provede cijeli dan u klubu.

Ali ljudi koji rade za njega djelovali su na ivici. „Kako ste?” pitala sam jednog od mlađih saradnika.

„Dobro”, odgovorila je. Osmjehnula se, ali su joj oči bile uperene u telefon.

Izborna trauma

Bijela kuća je prolazila kroz traumu u danima poslije izbora. Održani su u utorak, mada se to sad već čini kao da su se odigrali u drugom životu.

Mnogi stolovi u Zapadnom krilu bilo su prazni dok sam prolazila kroz zgradu u subotu ujutru, piše Dopisnica BBC-ja iz Bijele kuće Tara McKelvey.

Nekoliko saradnika je nešto ranije zaraženo virusom korona, te nisu dolazili na posao, dok su ostali bili u karantinu.

A onda, negdje prije podneva po američkom vremenu, dok je predsjednik bio u njegovom golf klubu, i BBC i američke TV mreže počele su da objavljuju da je na izborima pobijedio njegov rival iz redova demokrata, Joe Biden.

Sjedila sam u italijanskom restoranu na oko kilometar od kluba kada sam čula vijesti. Ja sam u takozvanom pres-pulu Bijele kuće, male grupe novinara koji putuju sa predsjednikom.

Svi smo ga čekali da izađe iz kluba,

„On je toksičan”, rekla je jedna žena ispred restorana koja je, kao i većina njenih susjeda u ovoj oblasti naklonjenoj demokratama, glasala za Trumpovog rivala.

Više pročitajte na portalu BBC-ja.