Biden objavio sastav radne skupine za borbu protiv koronavirusa

Svijet 09. nov 202014:10 > 14:15
Izvor: CHIP SOMODEVILLA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Izabrani američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak je objavio sastav radne skupine zdravstvenih stručnjaka koja će isplanirati odgovor njegove vlade na pandemiju koronavirusa.

“Nošenje s pandemijom koronavirusa jedna je od najvećih borbi s kojima će se naša vlada suočiti, a slušat ću znanost i stručnjake” rekao je Biden.

“Radna skupina će pomoći u oblikovanju mog pristupa upravljanju rastom broja novozaraženih, osiguravanju da su cjepiva sigurna, djelotvorna, efikasna, pravedno distribuirana i besplatna, te zaštiti visokorizičnih skupina“, dodao je novi predsjednik.

Skupinom će zajednički predsjedati Vivek Murthy, prvi čovjek američkog javnog zdravlja u mandatu Baracka Obame kojeg je Donald Trump smijenio te dužnosti, i bivši čelnik Agencije za hranu lijekove (FDA) David Kessler.

VEZANE VIJESTI

Murthy je bio među prvim kritičarima Trumpova pristupa pandemiji.

Dosadašnji šef radne skupine za borbu s koronavirusom, dr. Anthony Fauci, zasad nije imenovan u Bidenovo tijelo.

SAD je država s najvećim brojem zaraženih od bivši početka pandemije – njih 10,2 milijuna. SAD s 243 tisuća žrtava ima i najveći broj umrlih.

Biden je čest kritičar pristupa republikanskog predsjednika Donalda Trumpa u upravljanju pandemijom.

Trump i dalje odbija priznati poraz na izborima i podnio je niz tužbi kako bi osporio rezultate u nekoliko saveznih država. Analitičari smatraju da ti pravni procesi ne mogu promijeniti ishod izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad