Glas Amerike: Trump najavljuje "šokantne podatke" u Nevadi

Svijet 09. nov 202023:26 > 10. nov 2020 07:15
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

Donald Trump, republikanski kandidat koji prema projekcijama Glasa Amerike (VOA) i većih medijskih mreža u Sjedinjenim Državama - AP, Reuters, CNN, ABC, CBS, NBC i FOX, neće biti reizabran na američkim predsjedničkim izborima, objavio je da će u Georgiji ostvariti "veliku predsjedničku pobjedu", a iz Nevade najavljuje "šokantne podatke", javlja VOA.

“Kao u noći kada su održani izbori”, napisao je Trump na Twitteru.

U toj američkoj državi za sada nije proglašen projektovani pobjednik, a prema podacima agencije AP, koju američki mediji smatraju reprezentativnim izvorom u vezi sa projekcijama izbornih rezultata, Biden vodi u odnosu na Trumpa za 0,02 posto.

Ti podaci objavljeni su na osnovu 99 procenata prebrojanih listića, navodi VOA.

Istovremeno, Trump je ponovio je tvrdnje da u državi Pennsylvaniji republikanskim posmatračima nije bilo dozvoljeno pristustvo tokom brojanja glasova.

“To je nezamislivo i nezakonito u ovoj zemlji”, objavio je Trump u tvitu uz koji je kompanija Twitter objavila upozorenje da se može raditi o spornoj tvrdnji.

Također, Trump je napisao i da stanje u državi Wisconsin “izgleda vrlo dobro”.

“Zakonski je potrebno još malo vremena – dogodit će se uskoro”, objavio je aktuelni predsjednik SAD-a.

Prema projekcijama AP-a – izabrani predsjednik Biden vodi i u toj državi – na osnovu 99 posto prebrojanih listića Biden je osvojio 49,6 posto, a Trump 48,6 posto.

Trump je i Nevadu označio kao leglo lažnih glasova i najavio da će informacije koje budu objavili biti “šokantne”, ali je, kako prenosi VOA, Twitter i tu Trumpovu objavu označio kao spornu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad