Bidenov tim razmatra pravni postupak, savezna agencija odgađa priznati pobjedu

Svijet 10. nov 202008:20 > 08:23
Izvor: WIN MCNAMEE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Tranzicijski tim novoizabranog predsjednika Joea Bidena razmatra pravni postupak zbog odgađanja savezne agencije da prizna pobjedu demokratskog kandidata na prošlotjednim izborima nad predsjednikom Donaldom Trumpom, priopćio je u ponedjeljak dužnosnik Bidenovog tima.

Uprava za opće poslove (GSA) uobičajeno priznaje predsjedničkog kandidata kada postane jasno tko je pobijedio na izborima kako bi počeo prijenos vlasti.

To se za sada još nije dogodilo usprkos tome što su američki mediji u subotu proglasili Bidena pobjednikom nakon što je osigurao dovoljan broj elektorskih glasova i time i predsjedničku funkciju.

“Pravni postupak je zasigurno jedna od mogućnosti, ali postoje i druge opcije koje razmatramo”, kazao je dužnosnik koji je želio ostati anoniman, ne navodeći o kojim se drugim opcijama radi.

Zbog odgađanja, Bidenov tim ne može doći do milijuna dolara saveznog novca

Zbog odgađanja GSA da proglasi pobjednika izbora, Bidenov tim ne može doći do milijuna dolara saveznog novca te se ne može sastati s dužnosnicma obavještajnih agencija i ministarstava.

Zakon ne govori izričito kada se GSA mora oglasiti, ali Bidenov tranzicijski tim tvrdi da je njihova pobjeda čista i da se odgoda ne može opravdati, bez obzira na to što Trump odbija priznati poraz.

Direktorica GSA Emily Murphy, koju je Trump na tu dužnost postavio 2017. godine, još uvijek nije utvrdila “jasnog pobjednika”, kazala je njezina glasnogovornica.

Izvor blizak Murphy tvrdi da se radi o temeljitoj profesionalki koja će si uzeti vremena da donose pažljivo promišljenu odluku.

Trump tvrdi da je riječ o masovnoj prevari

Trump ne prestaje ponavljati da je na izborima došlo do masovne prevare, iako za to nije predočio dokaze, te je pokrenuo niz sudskih tužbi kojima će pokušati osporiti izborni rezultat.

Dužnosnici izbornih povjerenstava diljem zemlje tvrde da nema dokaza o značajnim nepravilnostima i prevari, a pravni stručnjaci ocjenjuju da Trumpovi potezi nemaju previše šansi za uspjeh.

Visoki dužnosnik vlade podsjeća da GSA nije dopustila početak formalnog prijenosa vlasti nakon izbora 2000. godine čak pet tjedana, kada su se republikanac George W. Bush i demokrat Al Gore sučelili na izborima na kojima je presudilo nekoliko stotina glasova na Floridi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad