Američki državni tajnik ne priznaje izbor Bidena

Svijet 10. nov 202021:21 > 21:26
Izvor: JACQUELYN MARTIN / POOL / AFP

Američki državni tajnik Mike Pompeo odbio je u utorak priznati izbornu pobjedu Joea Bidena i obećao glatku tranziciju prema "drugoj administraciji Donalda Trumpa".

Na pitanje o mjerama koje je poduzeo State Department, ključno ministarstvo za nacionalnu sigurnost, kako bi olakšao tranziciju s ekipom izabranog predsjednika Bidena, Pompeo je spomenuo “glatku tranziciju prema drugoj Trumpovoj administraciji”.

“Izbrojat ćemo sve glasove”, dodao je na konferenciji za novinare i jamčio da su čelnici svijeta “svjesni da se radi o pravnom procesu koji traje”.

“Svijet treba biti siguran da će biti uspješna tranzicija potrebna da State Department bude učinkovito operativan danas i učinkovito operativan s predsjednikom koji će 20. siječnja stupiti na funkciju”, nastavio je državni tajnik.

“Ovo ministarstvo je u potpunosti posvećeno jamčiti da su izbori diljem svijeta sigurni, slobodni i pravedni, i dužnosnici (State Departmenta) izlažu život da to osiguraju”, inzistirao je ocijenivši “smiješnim” pitanje o Trumpovom stajalištu koje potkopava te napore.

Brojni čelnici zemalja koje su saveznice Sjedinjenih Država, poput Francuske, Velike Britanije preko Turske, Saudijske Arabije i Izraela čestitale su Joeu Bidenu na pobjedi na predsjedničkim izborima.

Ali republikanski predsjednik odbija priznati poraz i obećao je da će se boriti na sudu za preokret rezultata, ali bez ikakvog dokaza o masovnim prijevarama na koje upozorava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad