Najviša planina na koju se još niko nije popeo

Svijet 13. nov 202015:20 > 15:21
Podijeli:
Izvor: Wikipedia

Muchu Chhish nije najviša planina na svijetu, o njoj ne gledamo specijalne dokumentace na TV kanalima, ali ono što je još uvijek čini jedinstvenom je činjenica da je to najviša planina na planeti na koju se još niko nije popeo.

Smještena na sjeveru Pakistana, Muchu Chhish sa svojih 7.456 metara iznad razine mora čini dio planinskog lanca Karakorum. Na njenom vrhu se još nije zavijorila zastava niti napravljene fotografije.

Samo jednom svaka planina dođe u prvi plan tim što neko osvoji njen vrh. Slično je bilo s Mont Everestom, koji je taj trenutak dočekao 1953. godine, kada je ljudska noga prvi put kročila na njen najviši vrh.

“Postoji neka vrsta autorstva za svaki prvi uspon – poput pisca ili slikara koji stvara nešto od nule”, kaže izvršni direktor Američkog alpskog instituta Jason Martin, prenosi CNN.

“Mislim da je najveća i najzanimljivija stvar što se tiče prvih uspona na divovskim, zabačenim planinama poput ove, na kojoj ste u osnovi astronaut, upravo to – doći do tog mjesta na kojem još niko nije bio. Još jedan element, naravno, veliki je dodatni izazov, jer praktički nema informacija o tome kako to učiniti,” ističe Martin.

Skriven u zapadnom Karakoramu, Muchu Chhish onemogućio je sve pokušaje ekspedicija da dođu do njegovog nedostižnog grebena tokom posljednjih nekoliko decenija.

Još jedan azijski vrh, 7.570 metara visoki Gangkhar Puensum, i dalje je stvarna najviša, neposjećena planina na Zemlji, ali njegovo mjesto u Butanu (gdje je planinarenje zabranjeno od 2003.) znači da je ovaj vrh povučen iz planinarskih ekspedicijskih planova.

“Još uvijek ima puno sjajnih neispenjanih vrhova – više nego što ljudi misle – ali ako se ne počnete igrati definicijama (o tome šta se može definirati kao penjanje na vrh od baze), Muchu Chhish je stvarno najviši preostali”, kaže alpinist Phil de-Beger, koji je bio dio tri britanske ekspedicije na Muchu Chhish u augustu 2014. – koja se desila prije šest godina, ali još uvijek je jedna od najnovijih i rijetkih ozbiljnih pokušaja penjanja na ovoj planini.

Što penjanje na Muchu Chhish čini zanimljivijim od običnog hvalisanja?

“Ono nepoznato”, kaže de-Beger za CNN Travel.

“Na neispenjanom vrhu Karakorama, koji nije obilježen na mapi kao oni prenapučeni vrhovi na Himalajima, stvari su još uvijek vrlo na istraživačkom nivou. To je ono što nas je doista potaknulo da odemo u to područje i što nas je držalo na putu”, dodaje.

Tokom ekspedicije 2014. godine, trojica penjača su odustali na granici na blizu 6.000 metara, znatno ispod vrha, nakon što su se suočili sa dugačkim, strmim snježnim grebenom, koji se neočekivano pretvorio u ledom okovanu površinu.

“Prema onome što smo čuli iz prethodnih ekspedicija, koje su se penjale tim istim grebenom (da bi dosegle susjedni vrh) u prošlim godinama, nadali smo se da ćemo napraviti prve korake”, priča de-Beger.

“Ali dok smo stigli tamo, to se pretvorilo u kontinuirani ledeni uspon. Ne previše naporan, ali to nije bilo nešto što smo zaista bili spremni na toj visini i u tom trajanju.”

“Kad smo stigli do baznog kampa, počeo je jako padati snijeg – dan za danom – što je bilo prilično iznenađenje”, prisjeća se Tim Oates.

“To je područje u teoriji sjeverno od monsunske sjene, pa bi trebalo biti puno sušnije. Ali na kraju snijeg je padao prilično dugo, a bili smo okruženi prstenom planina s kojih su neprestano dolazile lavine,” dodao je.

“Pravi vrhunac bio je samo biti tamo. Biti u tom okruženju. Stvarni put i pokušaj bio je cilj. Da smo zapravo stigli na vrh, to bi bio bonus.”

Posljednja, također bezuspješna ekspedicija desila se ove godine. Tri člana češkog tima su, činilo se, uspješno napredovali do augusta, ali i ovu grupu entuzijasta je u namjeri spriječilo loše vrijeme.

Hoće li sljedeći pokušaj uspjeti ili ne, ili onaj nakon toga, Muchu Chhish će bez sumnje biti prije ili kasnije ispenjan, smatraju profesionalni penjači.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad