Američki stručnjaci potvrdili: Na izborima u SAD-u nije bilo većih nepravilnosti

Svijet 13. nov 202015:56 > 15:57
Izvor: Seth Herald / AFP

Grupa federalnih i državnih dužnosnika koja je ispitivala predsjedničke izbore, održane prošle sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama, potvrdila je da nije naišla na velike nepravilnosti na izborima.

U saopćenju iz Agencije za cyber sigurnost i sigurnost infrastrukture navedeno je da je ispitan dio koji se tiče cyber sigurnosti na izborima održanim 3. novembra.

Navedeno je kako su rezultati ispitivanja pokazali da su izbori bili “vrlo sigurni”, te naglasili da nije bilo većih pokušaja infiltriranja u izborni sisitem niti pokušaja promjene rezultata.

Dotakli su se i tvrdnji aktuelnog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa oko izbornih neregularnosti.

“Izbori 3. novembra bili su najsigurniji izbori u američkoj historiji. Izborni dužnosnici trenutno u cijeloj zemlji pregledaju i ponovo provjeravaju čitav izborni postupak zbog eventualnih netačnosti ili pogrešaka”, navedeno je u saopćenju.

Prema zvaničnim rezultatima, kandidat Demokratske stranke Joe Biden pobijedio je na 59. predsjedničkim izborima u SAD-u.

S druge strane, aktuelni predsjednik i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump nastavlja sa tvrdnjama da su demokrati napravili nepravilnosti u kritičnim državama poput Pennsylvanije, Arizone i Georgije, posebno u glasovima putem pošte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad