INFOGRAFIKA – Evropa i pandemija koronavirusa

Svijet 13. nov. 202016:46 > 16:51
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Širom Evrope ubrzano rastu brojke novozaraženih koronavirusom kao i umrlih od posljedica te zaraze, a veliki problem u borbi protiv pandemije COVID-19 predstavlja i preopterećenost zdravstvenih sistema zbog rasta broja teško oboljelih osoba.

Vlasti evropskih zemalja uvode restriktivne mjere i karantine kako bi suzbili širenje zaraze, a stručnjaci tvrde da će trebati određeni period za pozitivne promjene epidemiološke slike.

Strahuje se da mnoge evropske zemlje čeka teška zima zbog pterećenih zdravstvenih kapaciteta, a posebno velika popunjenost bolničkih odjela za intenzivnu njegu.

Drugi val pandemije u Italiji

Italija je bila među zemljama koje su najteže pogođene prvim valom pandemije COVID-19, a drugi val pandemije je donio rekorde brojke novozaraženih u toj zemlji.

Od martovskog početka pandemije do 12. oktobra u Italiji je zaraza koronavirusom potvrđena kod 359.569 osoba, a samo u proteklom mjesecu su potvrđena 706.832 slučaja zaraze, čime je ukupni broj zaraženih povećan na 1.066.401.

U Italiji je 7. novembra potvrđeno 39.911 slučajeva zaraze koronavirusom, što je rekordan broj novozaraženih u jednom danu u toj zemlji od početka pandemije. Jučer je pak, u Italiji zabilježeno 636 smrtnih slučajeva izazvanih infekcijom COVID-19, što je rekordni broj smrtnih slučajeva u jednom danu još od aprila.

U Italiji se trenutno nalaze 635.054 aktivno zaražene osobe, među kojima je 3.170 teško oboljelih koji su zbrinuti na odjele za intenzivnu njegu.

Zbog rastućeg broja novozaraženih u nekim italijanskim regijama bolnice su na rubu popunjenosti kapaciteta.

U Torinu su podignute montažne bolnice, kreveti za covid pacijente postavljeni u više crkvenih objekata, a ispred bolnica u Napoliju su dugi redovi ambulantnih i privatnih vozila s pacijentima koji čekaju ljekarski pregled.

Uporedo s tim, na društvenim mrežama se pojavio i snimak za koji tvrdi da je snimljen u toaletu u kojem je preminuo jedan pacijent zaražen koronavirusom. U toku je istraga o tom slučaju.

Situacija sve teža i u Španiji

U Španiji je u proteklih sedam dana, dnevno u prosjeku registrirano po 19.420 novih slučajeva zaraze koronavirusom i umiralo u prosjeku po 338 oboljelih pacijenata. Rekordnih 411 smrtnih slučajeva zabilježeno je u utorak.

Bolnički odjeli za intenzivnu njegu u Španiji su popunjeni 31 posto, a u nekim pokrajinama popunjenost premašuje 40 posto.

Od ukupno 20.525 hospitaliziranih covid pacijenata u Španiji, na odjelima intenzivne njege zbrinute su 3.123 osobe.

“Situacija u Španiji je i dalje veoma teška“, riječi su Fernanda Simona koji je šef Zavoda za zdravstvo i koordinaciju borne protiv pandemije COVID-19.

On je sinoć kazao da je incidenca zaraženih koronavirusom u 100.000 stanovnika Španije i dalje iznad 500 te je upozorio da trenutno zaustavljanje rasta broja novozaraženih na dnevnom nivou ne smije izazvasti opuštanje u borbi protiv pandemije.

Bolnički odjeli intenzivne njege u Njemačkoj na rubu kapaciteta

Dnevni brojevi potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom i dalje su visoki i u Njemačkoj u kojoj je početkom septembra dnevno u prosjeku bilježeno između dvije i četiri hiljade novozaraženih, a taj brojka je u novembru premašila 20.000.

U ponedjeljak su u Njemačkoj potvrđena 13.363 nova slučaja zaraze koronavirusom, a danas su potvrđena 23.542 nova slučaja, što je rekordan broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije u Njemačkoj.

U protekla 24 sata u Njemačkoj je od posljedica zaraze umrlo 218 ljudi, čime je broj umrlih od početka pandemije povećan na 12.200. U protekla tri dana broj umrlih od posljedica infekcije COVID-19 premašuje brojku 200.

Stručnjaci upozoravaju da su zdravstveni kapaciteti u mnogim bolnicama u Njemačkoj na rubu sloma, a posebno na odjelima intenzivne njege.

Broj teško oboljelih pacijenata zbrinutih na intenzivnoj njezi u njemačkim bolnicama udvostručen je u protekle dvije sedmice i jučer je iznosio 3.186, što je rekordno od početka pandemije u toj zemlji. Na respiratoru je 1.913 pacijenata, a bolnice imaju poteškoće i zbog iscrpljenosti i nedostatku medicinskog kadra.

U Francuskoj svake tri minute jedan COVID pacijent uđe u intenzivnu njegu

Francuska je među zemljama koje su najteže pogođene drugim valom pandemije COVID-19 i u toj zemlji već već sedam dana od posljedica zaraze koronavirusom dnevno uire između 400 i 500 oboljelih.

U Francuskoj je 6. novembra potvrđeno 60.486 novih sličajeva zaraze koronavirusom, što je rekordan broj novozaraženih od početka pandemije u toj, ali i u svim drugim evropskim zemljama. Pozitivna vijest je da je u proteklih nekoliko dana došlo do pada od 16 postou dnevnom broju novozaraženih u Francuskoj.

Svaki četvrti smrtni slučaj u Francuskoj u proteklih nekoliko dana izazvan je posljedicama zaraze koronavirusom, a 40 posto teško oboljelih covid pacijenata su osobe mlađe od 65 godina.

U prosjeku svakih pola minute u francuskim bolnicama biva hospitalizirana jedna osoba zaražena osoba koronavirusom, a svake tri minute jedan pacijent ide na odjel intenzivne njege.

U Velikoj Britaniji dnevne brojke novozaraženih premašile 30.000

Broj smrtnih slučajeva izazvanih zarazom koronavirusom u Velikoj Britaniji je povećan na 50.365. Samo u protekla 24 sata umrlo je 595 osoba.

U proteklom danu je u toj zemlji potvrđeno 33.470 novih slučajeva zaraze, što je rekordan broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije u Velikoj Britaniji.

U Velikoj Britaniji je hospitalizirano 14.030 covid pacijenata, uključujući i 1.268 teško oboljelih koji su zbrinuti na intenzivnu njegu.

Vlasti Velike Britanije su od 5. novembra uvele karantin na nacionalnom nivou. Ta zemlja je prva u Evropi i peta u svijetu po broju smrtnih slučajeva izazvanih koronavirusom od početka pandemije.

Rekordne brojke novozaraženih i umrlih bilježi i Grčka

I vlasti Grčke su uvele restriktivni karantin na nacionalnom nivou kako bi suzbili širenje zaraze koronavirusom. Proteklih sedam dana u Grčkoj dnevni broj novozaraženih iznosi oko 2.500, a jučer je potvrđeno rekordnih 3.316 novih slučajeva zaraze.

Jučer je u Grčkoj zabilježeno i rekordnih 50 smrtnih slučajeva u jednom danu od početka pandemije.

Popunjenost bolničkih odjela za intenzivnu njegu u Grčkoj je premašila 62 posto, a trenutno je 310 pacijenata na respiratorima. Najveći problem imaju bolnice u Solunu koje su na granici sloma kapaciteta intenzivne njege.

Bolnički kapaciteti opterećeni su i u Holandiji

Prema podacima Ministarstva zdravstva u Holandiji je u proteklih sedam dana potvrđen 43.621 novi slučaj zaraze koronavirusom i trenutno u toj zemlji ima 145.754 aktivnih slučajeva.

Popunjenost bolničkih odjela za intenzivnu njegu je na 54,6 posto, a bolnice u nekim gradovima imaju problem i sa nedostatkom medicinskog osoblja.

Teška epidemiološka situacija je i Švicarskoj

U Švicarskoj je 4. novembra brojka novozaraženih u jednom danu prvi put premašila 10.000, a u borbu za suzbijanje širenja koronavirusa uključena i vojska.

Ženeva je pandemijom najteže pogođeni kanton u Švicarskoj i vlasti tog kantona su proglasile karantin. U više švicarskih regija rade samo marketi za životnim namirnicama.

Švicarske bolnice imaju blizu 2.000 kreveta na odjelima intenzivne njege i ti kapaciteti su na granici popunjenosti.

Zaraza koronavirusom brzo se širi i u Bugarskoj i Poljskoj

U Bugarskoj je u proteklih sedam dana potvrđivano između tri i četiri hiljade novozaraženih dnevno te između 70 i stotinu smrtnih slučajeva izazvanih zarazom koronavirusom.

Ministarstvo zdravstva Poljske saopćilo je da je u protekloj sedmici potvrđeno 174.817 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Poljskoj je od početka pandemije koronavirusom zaraženo ukupno 641.496 osoba, a od posljedica zaraze umrlo je 2.238 oboljelih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad