Alarmantno stanje u bolnicama širom SAD: Umorni smo do bola

Svijet 19. nov 202009:52 > 09:56
Izvor: Victoria Jones / POOL / AFP

Zbog pretrpanih bolnica Covid-19 pacijenti se sve češće prebacuju u kapelice, kafeterije, čekaonice, hodnike, čak i garaže. Zdravstveni radnici očajnički zovu druge medicinske centre u potrazi za slobodnim krevetima. Umor i frustracije postali su dio njihove svakodnevnice

Uslovi u bolnicama širom SAD-a iz dana u dan se pogoršavaju jer se korona virus širi neumoljivim tempom, a potvrđena smrtnost u ovom dijelu svijeta sada premašuje 250,000, piše AP News.

“Depresivni smo, obeshrabreni i umorni do bola”, rekla je Alison Johnson, šefica službe za hitnu medicinsku pomoć u Johnson City Medical Centru u Tennesseeju, dodajući da se već nekoliko dana s posla i na posao vozi u suzama.

Broj Covid-19 pacijenata u SAD-u udvostručio se u proteklih mjesec dana, a novi rekordi se nižu iz dana u dan. Od utorka je gotovo 77,000 hospitaliziranih s virusom.

Slučajevi su u porastu u svih 50 država. Umrlih je u prosjeku više od 1.155 dnevno, najviše u proteklim mjesecima.

Iznenadni val natjerao je guvernere i gradonačelnike diljem SAD-a da nevoljko izdaju naredbe za obavezno nošenje maske, ograničavanje privatnih i javnih okupljanja uoči Dana zahvalnosti, zabranjivanje posjeta zatvorenim restoranima, zatvaraju se teretane ili ograničavaju radno vrijeme kao i kapaciteti barova, trgovina.

Školski sistem New Yorka – koji je najveći u zemlji, s više od milion učenika – prekinuo je nastavu u srijedu uslijed sve veće stope zaraze.

Texas preusmjerava hiljade dodatnog medicinskog osoblja u pretrpane bolnice, jer se broj hospitaliziranih pacijenata s Covid-19 u cijeloj državi povećao na osam hiljada, prvi put od ljetnog naglog porasta.

U ruralnom Panhandleu, otprilike polovica primljenih pacijenata u dvije glavne bolnice u Lubbocku imala je Covid-19, a desetak ljudi s virusom čekalo je na hitnoj da se kreveti oslobode u utorak navečer, rekao je dr. Ron Cook, iz Zdravstvenog instituta okruga Lubbock.

“U nevolji smo”, rekao je Cook.

U teksaškom pograničnom gradu El Pasu, preplavljene mrtvačnice počele su zatvorenicima plaćati 2 dolara na sat za pomoć u transportu tijela žrtava virusa. Grad je prisiljen da pošalje svoje slučajeve koji nisu oboljeli od Covid-19 u bolnice u drugim dijelovima države.

“Postoji samo toliko medicinskog osoblja koje može ići u obilazak”, rekao je dr. Mark McClellan, bivši šef Uprave za hranu i lijekove.

Sustav zdravstva Ballad, koji se nalazi u Apalačkim planinama i uključuje bolnicu u Tennesseeju u kojoj radi Alison Johnson, upozorio je da su ustanova i radnici toliko razvučeni na sve strane da bi ukoliko ne dođe do promjene bolnice mogle početi odbijati pacijente.

U Idahu su doktori upozorili da su bolnice gotovo došle do tačke kada trebaju racionalizirati brigu, ne mogu liječiti sve jer nema dovoljno kreveta ili osoblja za obilazak.

“Nikada u svojoj karijeri nisam mislio da bismo uopće razmišljali o ideji racionalizacije njege u Sjedinjenim Američkim Državama”, rekao je dr. Jim Souza, glavni medicinski službenik za zdravstveni sistem u St. Luke.

U Renu, Nevada, Renown Regional Medical Center počeo je premještati neke pacijente s koronavirusom u garaže.

Video preuređene garaže za prijem pacijenata prikazao je redove i redove kreveta odvojenih pomičnim bijelim zaslonima postavljenim na jednoj razini garaže, gdje je svaki odjeljak označen slovima i svaki prostor kreveta označen brojem na zemlji. U garažnoj jedinici trenutno je smješteno 27 pacijenata, ali u najvećem kapacitetu imat će dovoljno kreveta za smještaj više od 1.400, rekao je dr. Paul Sierzenski, glavni doktor za akutnu njegu.

U Kansasu bolnice pretvaraju prostore poput kapela i kafeterija za upotrebu pacijenata s Covid-19, rekla je Cindy Samuelson, glasnogovornica bolničkog udruženja u Kansasu.

Stormont Vail Health u Topeki u državi Kansas posvetio je čitav sprat pacijentima s Covid-19. Bolnica je također prenamijenila dvije čekaonice za operativne zahvate kako bi ih koristili neinficirani pacijenti, rekao je glasnogovornik Matt Lara.

Šef zdravstva u Kansasu, dr. Lee Norman, rekao je da se uspostavlja sistem koji je usporedio s kontrolom zračnog prometa za pacijente s koronavirusom, tako da medicinske sestre iz seoskih bolnica mogu jednim pozivom pronaći veću bolnicu koja može primiti njihove najbolesnije pacijente.

U nekim slučajevima medicinske sestre i liječnici u Kansasu provode i do osam sati tražeći bolnicu sa slobodnim krevetima u čak I u udaljenim gradovima, poput Denvera, Omahe ili Kansas Cityja.

“Problem je u tome što su do trenutka kada transportirate te pacijente već u tom trenutku bolesni”, rekao je tehničar iz Kansasa, Perry Desbien.

Istodobno, strpljenje se crpi zbog nedostatka nošenja maski, a što doprinosi problemima u ruralnim područjima.

“Čini mi se kao da samo vičemo u ponor”, rekla je Cheyanne Seematter, registrirana medicinska sestra u Stormont Vailu. “Stalno govorimo svima da ostanu kod kuće, nose masku da je ovdje zapravo loše.”

Zdravstveni službenici Marylanda na sličan su način uspostavili centraliziranu kuću s informacijama o raspoloživim krevetima na intenzivnoj njezi, tako da bolnice trebaju obaviti samo jedan telefonski poziv. Državne vlasti također su izdale hitnu naredbu kojom se zabranjuje većini da do daljnjeg posjećuju bolnice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad