Izborno povjerenstvo Michigana potvrdilo rezultate i pobjedu Bidena

Svijet 24. nov 202007:11 > 07:13
Izvor: N1 Hrvatska

Izborno povjerenstvo Michigana u ponedjeljak je potvrdilo rezultate američkih predsjedničkih izbora, održanih 3. studenoga, prema kojima je u toj državi pobijedio demokrat Joe Biden.

Formalna potvrda rezultata upriličena je na sastanku koji se odvijao virtualno. Povjerenstvo je tako potvrdilo rezultate utrke u kojima je Biden tijesno pobijedio američkog predsjednika Donalda Trumpa. S ovom potvrdom još manje je vjerojatno da će Trumpovi napori da ospori Bidenovu pobjedu tvrdeći da je u mnogim državama bilo neregularnosti i izborne prijevare, za što nije ponudio relevantne dokaze, uroditi plodom.

Trump je u međuvremenu u više navrata pretrpio poraz u svojoj pravnoj borbi kojoj je cilj osporiti izborne rezultate u državama u kojima su oni tijesni te spriječiti Bidena u preuzimanju dužnosti.

Biden je u Michiganu pobijedio Trumpa za više od 150.000 glasova ili za oko 3 posto, a izborno povjerenstvo trebalo je potvrditi ispravnost prebrojavanja glasova. Jedan od dvaju republikanaca u izbornom povjerenstvu, Norman Shinkle, sugerirao je da je sklon odlaganju potvrde zbog tehničkih neregularnosti koje su možda utjecale na nekoliko stotina glasova u jednom okrugu te se u ponedjeljak suzdržao od glasanja.

Drugi republikanac, Aaron Van Langevelde, nekoliko je puta ponovio tijekom sastanka u ponedjeljak kako nije vidio nikakve zakonske indicije da povjerenstvo postupi drugačije nego tako da glasa u prilog potvrde izbornih rezultata koji su mu podneseni. “Naša je dužnost vrlo jednostavna, i to jest naša dužnost”, kazao je Van Langevelde glasajući za potvrdu rezultata te je tako u povjerenstvu konačni izborni rezultat potvrđen glasanjem 3:0.

Elektori iz svih saveznih država trebaju se 14. prosinca sastati na izbornom kolegiju i formalno potvrditi novog predsjednika. Biden je na izborima osvojio 306 glasova elektora, što je 36 više od potrebnog praga od 270 elektora. Dok većina republikanaca ili podupire Trumpove napore na osporavanju izbornih rezultata ili ostaje tiha, sve je veći broj onih republikanaca koji ga pozivaju da prizna rezultat i pomogne prebacivanje ovlasti na Bidenovu administraciju.

Američka Uprava za opće poslove, federalna agencija koja mora potpisati prdsjedničku tranziciju, objavila je da još uvijek ne daje odobrenje za prebacivanje ovlasti na Bidena te je najavila da će idući tjedan brifirati Kongres.

Republikanski senator Rob Portman iz Ohioa pozvao je agenciju da osigura sredstva za Bidenov tranzicijski tim. Također je istaknuo kako nema nikakvih dokaza raširene prijevare i neregularnosti koji bi promijenili izborni rezultat u bilo kojoj od država.

Georgia ponovno prebrojava glasove, ne očekuju se promjene

Američka savezna država Georgia u utorak će početi ponovno prebrojavati glasove, odgovarajući na zahtjev kampanje predsjednika Donalda Trumpa, objavio je državni dužnosnik Georgije zadužen za nadgledanje izbora. Novo prebrojavanje, za koje se ne očekuje da će izmijeniti potvrđene izborne rezultate po kojima je Joe Biden dobio izbore, završit će do ponoći 2. prosinca, objavio je Gabriel Sterling. Prebrojavanje će biti obavljeno elektroničkim skenerima.

Georgia je prošlog tjedna već potvrdila izborne rezultate nakon ručnog prebrojavanja glasova, a Trumpova kampanja zatražila je u subotu još jedno prebrojavanje glasova. Po zakonu te savezne države kandidat može zatražiti ponovno prebrojavanje dva radna dana nakon potvrde rezultata, ako je margina razlike u glasovima manja od 0,5 posto. Biden je u Georgiji pobijedio Trumpa za 0,26 posto glasova.

Trump traži odgodu potvrde rezultata u Pensylvaniji

Ponedjeljak je i rok do kada okruzi u Pennsylvaniji moraju podnijeti svoje ovjerene rezultate državnoj tajnici, demokratkinji Kathy Boockvar, a ona bi sljedećih dana trebala u ime države potvrditi te rezultate. Kampanja predsjednika Trumpa izvijestila je u ponedjeljak federalni prizivni sud u Pennsylvaniji da će zatražiti da se zaustavi “učinak” vjerojatne potvrde izbornih rezultata u toj zemlji, nakon što je niži sud otvorio put potvrdi izborne pobjede Joea Bidena u toj zemlji.

Po zakonu Pennsylvanije kandidat koji dobije više glasova dobiva sve glasove elektora. Biden je osvojio 51 posto u toj zemlji i ima 81.000 tisuću glasova više od Trumpa, što je jedva nešto više od 1 posto. U subotu je Trump pretrpio veliki udarac u Pennsylvaniji, nakon što je sudac odbacio tužbu Trumpove kampanje kojom se željelo poništiti milijune glasova poslanih poštom u toj državi.

U presudi, sudac Matthew Brann rekao je da su njegovu sudu predočeni “nategnuti pravni argumenti bez osnova i spekulativne optužbe”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad