Francuska: Pronađeno obezglavljeno tijelo i zastava ISIS-a

Svijet 26. jun 201511:08 > 11:35
Izvor: EPA

U fabrici u Grenobleu u Francuskoj pronađen je čovjek odrubljene glave, a u blizini fabrike obješena je zastava ISIS-a koju je napadač navodno nosio sa sobom. Nekoliko osoba je povrijeđeno.

12:50 – Predsjednik Hollande kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je napadač identificiran, ali da detalje neće otkrivati već će to ostaviti policiji koja će procijeniti kad se s tom i ostalim informacijama izlazi u javnost, a kako ne bi štetili istrazi.

Nema sumnje da je napad napravljen s namjerom da zgrada eksplodira. Napad nosi sve odlike terorističkog čina. Pronađeno je obezglavljeno tijelo s natpisima. Ubijena je jedna osoba, a dvije su povrijeđene. Ministar unutrašnjih poslova odmah je otišao na mjesto napada. Osumnjičenik koji je izveo ovaj napad uhapšen je i identificiran

12:40 – Na Twitteru se oglasio i gradonačelnik Bordeauxa kazavši da je “prijetnja od terorizma maximalna”.

12:35 – Uhapšeni muškarac odbija reći bilo šta, prenose lokalni mediji. Navodi se da uhapšeni nema nikakve papire koji bi mogli poslužiti kao identifikacijski dokument, kao ni policija. Sigurnosne snage su javile da je gornji dio tijela pronađen blizu mjesta eksplozije, ali da žrtva nije dekapitirana eksplozijom.

12:17 – Francuski predsjednik Francois Hollande hitno će se iz Bruxellesa vratiti u Francusku.

12:07 – Policija je rekla za AFP kako je glava ubijenog muškarca nabijena na vrata ograde te da je na njoj bila poruka ispisana arapskim pismom.

U fabrici u Grenobleu pronađeno obezglavljeno tijelo

Lokalni mediji javljaju i o nekoliko povrijeđenih, prenosi Sky News a isti izvori navode da je jedna osoba uhapšena.

Napadač je navodno mahao zastavom ISIS-a, koja je pronađena na mjestu događaja. Obezglavljeno tijelo je pronađeno u blizini fabrike, a prema navodima žrtva nije bila uposlenik te fabrike. Policija je naredila evakucija cijele fabrike zbog uviđaja.

https://twitter.com/HuffPostUKPics/status/614363340442345472

Napadač je osoba u svojim tridesetim koji je od ranije poznat obavještajnim službama, a zadržan je u policijskoj stanici u Grenobleu.

Na mjesto nesreće je stigao i ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve, a najavljeno je i obraćanje predsjednika Hollandea.