Svakog dana ubijeno ili osakaćeno 25 djece u svijetu

Svijet 26. nov. 202007:33 > 07:35
Podijeli:
REUTERS/Amir Cohen

Ukupno je 93.236 djece ubijeno ili osakaćeno u sukobima u posljednjih deset godina, odnosno svakog dana je ubijeno ili osakaćeno 25 djece, upozorila je organizacija Save the Children u izvještaju Ubijeni i osakaćeni: Generacije nasilja nad djecom u sukobu.

Od 2005. godine više od 250.000 kršenja prava nad djecom potvrđeno je u godišnjim izvještajima Organizacije Ujedinjenih nacija o položaju djece u oružanom sukobu.

Od toga se oko 106.000 ili 42 posto odnosi na ubijanje i sakaćenje djece.

Mnoga djeca su bila žrtve zračnih napada, granatiranja, nagaznih mina i drugog eksplozivnog oružja koje je korišteno u naseljenim mjestima, gdje su porodice razorene, a deseci hiljada djece ubijeni ili ranjeni, navodi Save the Children.
Zaustaviti rat protiv djece

Samo 2019. godine više od trećine potvrđenih smrtnih slučajeva djece uzrokovano je eksplozivnim oružjem, a broj je dramatično povećan u Afganistanu, Iraku i Siriji.

Save the Children navodi da je 2019. godine oko 426 miliona djece živjelo na području zahvaćenom sukobom što je blagi porast u odnosu na godinu prije. Oko 160 miliona djece živjelo je u zoni sukoba visokog intenziteta, što je također povećanje u odnosu na 2018. godinu.

Čak i za vrijeme pandemije COVID-19, kada bi fokus trebao biti na borbi protiv korona virusa, zaraćene strane nastavljaju ubijati i osakaćivati djecu.

Organizacija Ujedinjenih nacija je u julu zatražila globalni prekid vatre, koji je podržalo 170 zemalja, ali od tada je 177 djece ubijeno i osakaćeno u Jemenu, deseci su ubijeni ili teško ozlijeđeni u Afganistanu, nasilje u DR Kongu je u porastu i djeca u Mjanmaru sve češće su žrtve, navodi Save the Children.

Opširnije na portalu RSE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad