Njemačka zabranila plastične kese

Svijet 27. nov 202016:16 > 22:24
Izvor: Shutterstock

Njemački parlament Bundestag, izglasao je zakon o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji od 2022. godine, s tim da će i dalje biti dozvoljene tanke plastične kese za pakovanje voća i povrća, saopšteno je.

Zabrana se odnosi na plastične kese s debljinom zida između 15 i 50 mikrometra, pri čemu se radi o standardnim kesama koje se koriste u maloprodaji.

Od zabrane su izuzete plastične kese za pakovanje voća i povrća, kao i plastične kese od debljeg materijala, namijenjene višekratnoj upotrebi.

Plastična kesa je sinonim bespotrebnog trošenja resursa”, rekla je ministarka zaštite životne sredine Svenja Schulze (Socijaldemokratska stranka Nemačke SPD). Ona je rekla da su platnene vrećice, korpe, kao i plastični sanduci za višekratnu upotrebu “dobra alternativa” plastičnim kesama.

Organizacija za zaštitu životne sredine WWF je pozdravila zabranu plastičnih kesa u Nemačkoj, ali je istovremeno saopštila kako ova zabrana ima “samo simboličnu težinu”.

Manje od jedan odsto potrošnje plastike u Njemačkoj otpada na plastične kese”, stoji u saopštenju WWF.

I stranka Zeleni je u parlamentu podržala zakon, ali smatra da time trend upotrebe jednokratnog pakovanja nije zaustavljen.

Opozicione stranke Alternativa za Njemačku i Liberalno-demokratska stranka glasale su protiv zakona jer smatraju da se radi o nepravednoj mjeri za njemačku maloprodaju, bez vidljivog učinka po životnu sredinu, tumačeći da se to odnosi samo na njemačke trgovine, dok ostale zemlje EU nisu pogođene tim zakonskim mjerama. 

Zastupnik AfD Andreas Bleck je ukazao na to da je dogovor između maloprodaje i savezne vlade o smanjenju upotrebe plastičnih kesa, postignut pre dvije godine, donio rezultate i smanjio upotrebu kesa za dvije trećine.

Zakon o zabrani plastičnih kesa je zato najbesmislenija ekološka zabrana ovog izbornog razdoblja”, rekao je Bleck.

U posljednje dvije godine velika većina lanaca samoposluživanja u potpunosti je izbacila plastične kese iz upotrebe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad