Pregovori o Brexitu ponovo pokrenuti dok sat otkucava

Svijet 28. nov. 202013:25 > 13:26
Podijeli:
Izvor: Tolga AKMEN / AFP

Pregovori licem u lice između Britanije i Evropske unije o trgovinskom sporazumu ponovo su pokrenuti u subotu, u pokušaju u posljednji čas da se pronađe dogovor samo pet sedmica prije isteka trenutnih odnosa dvije strane.

Šef pregovaračkog tima EU Michel Barnier doputovao je na razgovore u subotu ujutru. On je jučer izjavio da je „veoma sretan“ što se vratio u britansku prijestolnicu i da će nastaviti saradnju s britanskom stranom „sa strpljivošću i odlučnošću“.

Barnier i šef britanskih pregovarača David Frost rade na sklapanju sporazuma prije isteka britanskog prelaznog perioda s EU, koji se završava 31. decembra. Obje strane pozivaju se međusobno da učine kompromise u tri ključna sporna pitanja – ribarstvu, državnoj pomoći i oko toga kako da riješe sve buduće sporove.

Britanija je napustila blok 31. januara ove godine, a svaki scenarij „bez sporazuma“ o konačnom odlasku povukao bi pitanje granica, uznemirio bi finansijska tržišta i prekinuo bi osjetljive lance snabdijevanja koji se protežu Evropom i van nje – upravo u vrijeme dok se svijet nosi s golemim ekonomskim posljedicama pandemije COVID-19.

Britanski premijer Boris Johnson razgovarao je s irskim kolegom Michealom Martinom u petak navečer. Johnson je naglasio predanost postizanju sporazuma koji poštuje britanski suverenitet, sudeći po saopćenju britanske vlade, prenosi Reuters.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad