Čelnici EU-a i Velike Britanije dali još jednu šansu dogovoru

Svijet 05. dec. 202019:37 > 19:38
Podijeli:
Izvor: Tolga AKMEN / AFP

EU i Velika Britanija sastat će se još jednom u nedjelju na pregovorima, u posljednjem pokušaju da dogovore trgovinski sporazum nakon brexita, objavili su predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson.

Ursula von der Leyen i Boris Johnson telefonski su razgovarali u subotu predvečer kako bi s mrtve točke pokušali pomaknuti pregovore o trgovinskom sporazumu, prije nego što Britanija okonča svoj izlazak iz Unije.

Nakon tog razgovora, rečeno je da se pregovori moraju nastaviti unatoč značajnim razlikama.

“Obje strane naglašavaju da sporazum nije moguć ako se ti problemi ne riješe”, rečeno je u zajedničkom priopćenju.

“Priznajući ozbiljnost tih razlika, složili smo se da dodatni napor treba biti uložen od strane našeg pregovaračkog tima kako bi se utvrdilo mogu li one biti riješene”.

Pregovarači EU-a i Britanije će se sastati ponovno u nedjelju u Bruxellesu, a von der Leyen i Johnson razgovarat će u ponedjeljak navečer.

Oni su ponovili da su ključna područja neslaganja i dalje ribarenje, jamstva za pošteno tržišno natjecanje i rješavanje budućih sporova

Nakon novog intenzivnog tjedna razgovora u Londonu o sporazum o slobodnoj trgovini, pregovarači Michel Barnier i David Frost zaključili su u petak navečer da uvjeti za sporazum nisu postignuti zbog velikih razlika.

Najavili su obustavu pregovora i najavili razgovore von de Leyen i Johnsona za “subotu poslijepodne”.

“Još uvijek smo mirni. Ako postoji put, naći ćemo ga”, rekao je u subotu ujutro Michel Barnier novinarima prije puta u Bruxelles.

Velika Britanija je izišla iz EU 31. siječnja, no pravila koja reguliraju trgovinu, putovanja i poslovanje ostala su nepromijenjena tijekom tranzicijskog perioda koji završava 31. prosinca, kad će biti uspostavljen novi odnos – sa sporazumom ili bez njega.

Ako dvije strane ne uspiju postići sporazum, petogodišnji razlaz će završiti kaotično, baš u vrijeme kad se Britanija i Europa nose s ekonomskim troškovima kao posljedicom pandemije koronavirusa.

U slučaju da ne dođe do trgovinskog sporazuma, Ujedinjeno Kraljevstvo bi trgovalo s EU na temelju uvjeta Svjetske trgovinske organizacije, što bi dovelo do uvođenja novih carina i potencijalno značajnih porasta cijena za neke robe.

Nedogovaranje sporazuma bio bi scenarij iz noćne more za poduzetnike i investitore, koji kažu da bi to poremetilo prelazak granica, uznemirilo financijska tržišta i posijalo kaos u nabavne lance koji se protežu Europom i dalje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad