Bugajski u Kongresu o BiH: Moramo izbjeći takav scenarij, jer bi on bio krvav

Svijet 08. dec. 202018:03 > 18:06
Podijeli:
Izvor: Screenshot

Nijedan status quo ne traje neograničeno, rekao je analitičar Janusz Bugajski, odgovarajući pred Komitetom za vanjske poslove američkog Kongresa na pitanje o kompleksnosti sistema u BiH i zastoju zemlje koji je time prouzrokovan.

Prije ili kasnije situacija će eksplodirati, stoga je bitno da Sjedinjene Američke Države rade zajedno s Europskom unijom na stvaranju “odgovarajućeg Ustava”.

Ni BiH niti bilo koja druga zemlja to sebi može priuštiti, istakao je Bugajski, upozorivši kako bi u jednom momentu kada situacija više ne bi bila održiva, entitet Republika Srpska mogao odlučiti da proglasi nezavisnost očekujući podršku Rusije.

Moramo izbjeći takav scenarij, jer bi on bio krvav,” naglasio je.

Inače, u saslušanju posvećenom politici nove američke administracije na Balkanu, osim Bugajskog su govorili i bivša američka sekretarka Madeleine Albright i profesor sa Johns Hopkins Univerziteta Daniel Serwer.

Govoreći na istu temu, Serwer je naglasio kako Europljani imaju “vrlo bitne karte” da odigraju u BiH: novac i trupe.

Europa ima jak utjecaj preko novca i svojih trupa, pojasnio je Serwer, dodaši kako SAD s druge strane imaju jak utjecaj zbog svoje historije sa BiH, te bi zbog toga trebali raditi zajedno u BiH.

On je također istakao kako narodni pokret za ustavnu reformu u BiH mora dobiti podršku te da se Daytonski Ustav mora izmijeniti.

U programu N1 televizije večeras od 21 sat možete pogledati pregled najvažnijih dijelova rasprave.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad