Vrhovni sud odbacio Trumpov zahtjev o poništavanju glasova u ključnim državama

Svijet 12. dec 202008:21 > 08:24
Izvor: MANDEL NGAN / AFP

Američki Vrhovni sud u petak je odbacio tužbu koju je podnijela savezna država Teksas - i koju je podupro američki predsjednik Donald Trump - u kojoj se tražilo poništavanje rezultata predsjedničkih izbora u četiri savezne države, čime su pokušaji osporavanja pobjede Joea Bidena dobili novi udarac.

Suci su u kratkom pisanom objašnjenju odbacili tužbu koju je u utorak glavni tužitelj Teksasa, republikanac Ken Paxton, podnio protiv država presudnih za Trumpov poraz na izborima: Georgije, Michigana, Pennsylvanije i Wisconsina.

U odluci se kaže da Teksas nema pravnog temelja za tužbu. “Teksas nije pokazao na pravno smislen način da ima interes u tome kako se u drugim državama provode izbori”, stoji u odluci.

Dva konzervativna suca, Samuel Alito i Clarence Thomas, rekla su da bi oni dopustili tužbu, ali ne bi blokirali četiri savezne u procesu potvrđivanja izbornih rezultata.

Predsjednik Trump u srijedu je poručio da se uključio u tužbu koju je savezna država Teksas podnijela Vrhovnom sudu SAD-a u pokušaju da ospori rezultate glasanja u četiri države u kojima je izgubio od novoizabranog predsjednika Bidena te u konačnici poništi ishod izbora. “Intervenirat ćemo u slučaju Teksasa (i mnogih drugih država). Ovo je jako važno. Naša zemlja treba pobjedu”, napisao je Trump na Twitteru.

Tužba koju je Paxton podnio Vrhovnom sudu je dozvoljena praksa za određene parnice između država. Teksas, u kojem su na vlasti republikanci, optužio je izborna povjerenstva u četiri države da nisu uspjela osigurati da izbori putem elektroničke pošte budu zaštićeni od prevara, čime se, kako se navodi, umanjuje težina glasova država koje se zakonito pridržavaju izborne strukture koja je definirana Ustavom.

Dužnosnici iz spomenute četiri države nazvali su tužbu bezobzirnim napadom na demokraciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad