Njemački Bild: Vakcina protiv koronavirusa bit će odobrena u EU 23. decembra

Svijet 15. dec 202014:54 > 15:00
Izvor: REUTERS/Dado Ruvic//File Photo

Europska agencija za lijekove planira odobriti cjepivo proizvođača Biontech i Pfizer 23. prosinca, piše Bild, a prenosi i niz drugih njemačkih medija. U tom slučaju, cijepljenje u Njemačkoj započelo bi već 26. prosinca.

Nedugo nakon objave u Bildu, datum je na pres-konferenciji indirektno potvrdio i njemački ministar zdravstva Jens Spahn. Rekao je kako su medijski napisi po kojima bi EU trebala odobriti vakcinu 23. decembra tačni, no to će se dogoditi redovnim, a ne hitnim postupkom, jer “želimo da građani steknu povjerenje u vakcinu”, piše tportal.

Iz firme Biontech kažu kako su spremni za vakcinisanje. “Čim dobijemo zeleno svjetlo od EMA-e i Evropske komisije, možemo početi s isporukom vakcine”, rekla je glasnogovornica te firme.

VEZANE VIJESTI

Ranije su vakcinu odobrili Velika Britanija, koje vakciniše svoje stanovništvo već sedam dana, te SAD koje su sa vakcinisanjem započeli u ponedjeljak.

Nakon što je Velika Britanija odobrila vakcinu, Eeropska agencija za lijekove i zastupnici Evropskog parlamenta upozorili su u srijedu da se vakcina protiv Covida-19 ne treba brzopleto odobravati.

Britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode (MHRA) odgovorila je kako nije preskočila niti jednu fazu u postupku odobrenja vakcine, a izvršna direktorica agencije opisala je postupak kao “temeljit i rigorozan”.

Emer Cooke, direktorica Evropske agencije za lijekove, u ponedjeljak je izjavila: “Radimo bez prestanka na odobrenju prve vakcine za Covid-19. Dodala je da će se rokovi ‘stalno ponovno procjenjivati’.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad