Italija: Dozvola žrtvama nacista da tuže Njemačku

Svijet 24. okt 201417:19 > 17:22
Izvor: Morguefile.com

Italijanski ustavni sud ponovo je dozvolio žrtvama nacističkih zločina da tuže Njemačku na italijanskim sudovima što je u petak izazvalo snažnu reakciju Berlina.

“Odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ) od 3. februara 2012. godine odredila je da ratni zločini i zločini protiv čovječnosti nisu izuzeti od imuniteta država. Zbog toga, tužbe koje se predaju protiv Njemačke na sudovima drugih zemalja potpuno su neprihvatljive”, podsjetila je glasnogovornica njemačkog ministarstva vansjkih poslova Sawsan Chebli.

“Mi ćemo analizirati šta je uradio italijanski ustavni sud, ali za nas imunitet države prozlazi iz odluke Međunarodnog suda, to je princip”, dodala je on.

Međunarodni sud pravde, najviši sudski organ UN-a, naložio je Italiji u februaru 2012. godine da “odgovarajućim zakonom ili nekom drugom metodom, po svom izboru, prekine sudske procedure koje traže od Njemačke odštete za žrtve nacističkih zločina.

Njemačka se godinama suočavala s rastućim brojem postupaka koje su pokrenule porodice Italijana ubijenih u masakrima i Italijana prisiljavanih na rad u Njemačkoj između septembra 1943. i 1945. 

Kada je jedan sud u Firenci uputio pitanje o ustavnosti, talijanski ustavni sud je ocijenio da se odluka ICJ-a ne može prenijeti u talijansko pravo.

Princip imuniteta država u odnosu na jurisdikciju drugih država nije prihvatljiv u Italiji u slučaju nelegitimnog ponašanja jedne države koje se može okarakterizirati kao ratni zločin i zločin protiv čovječnosti, koji dovode u opasnost nepovrediva prava osoba zagarantovana ustavom, saopćio je sud.