Izrečene kazne za napad na satirični magazin “Charlie Hebdo“ u Parizu

Svijet 16. dec 202022:42 > 22:43
Podijeli:
Izvor: EPA

Kazneni sud u Parizu u srijedu je na kazne od četiri godine do doživotnog zatvora osudio izvršioce napada i njihove pomagače na satirični magazin “Charlie Hebdo“ i samoposlugu u januaru 2015. godine u pariskoj regiji u kojima je ubijeno 17 osoba.

Glavnooptuženi Ali Riza Polat osuđen je na 30 godina zatvora zbog pomaganja u napadima na sedmičnik “Charlie Hebdo“ i na jevrejski supermarket “Hyper Cacher“, koje su izveli braća Said i Cherif Kouachi i Amedy Coulibaly. Polat nije kažnjen na doživotni zatvor kako je prethodno tražio glavni državni advokat.

Djevojka Amedyja Coulibalyja, Hayat Boumeddiene, koja je i dalje u bjekstvu, osuđena je u odsustvu na istu kaznu za učešće u pripremi napada.

Mohamed Belhoucine, za kojeg se vjeruje da je poginuo u Siriji, osuđen je na doživotni zatvor.

Sud je odbacio terorističku kvalifikaciju za šest od 11 prisutnih optuženika, navodeći da se radilo o “zločinačkom udruživanju”.

U magazinu “Charlie Hebdo“ u januaru 2015. godine objavljene su uvredljive karikature poslanika Muhammeda.

U Parizu je 7. i 9. januara 2015. godine u napadima na magazin “Charlie Hebdo“ i jevrejski supermarket “Hyper Cacher“ ubijeno 17 ljudi. Trojica osumnjičenih ubijeni su u policijskoj akciji tokom napada, a teroristička organizacija Al-Qaeda kasnije je preuzela odgovornost za napade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad