Tračak nade za Bejrut: Praznični duh na ruševinama razorene luke

Svijet 22. dec 202012:36 > 12:56
Izvor: REUTERS/Mohamed Azakir

U blizini razorene luke u Bejrutu, jedna dobrotvorna organizacija pokušava unijeti praznično raspoloženje gradu kojeg je u jednoj godini devastirala razorna eksplozija, rastući broj slučajeva zaraze koronavirusom i najgora ekonomska kriza od libanonskog građanskog rata 1975-1990.

‘Božićno naselje solidarnosti’, okićeno blistavim svjetlima i svjetlucavim drvećem, nudi posjetiteljima besplatan ulaz za koncerte, pića i grickalice, podižući raspoloženje onima koji sebi ne mogu priuštiti sezonski luksuz.

Ljudi odjeveni u divovske kostime polarnih medvjeda i Djeda mraza oživljavaju praznični duh u zemlji, prenosi Reuters.

“Moramo usrećiti svoju djecu… čak i ako smo umorni”, rekla je Toni Hossainy, koja je dovela svog sina u improvizirano naselje.

Naselje je postavljeno u privremenom skladištu u blizini luke, koju je razorila snažna eksplozija 4. augusta, kao i šire područje glavnog grada.

U blizini razorenog ulaza u luku, jedan umjetnik je podigao visoko božićno drvce ukrašeno nesjajnim kuglicama već prljavom zaštitnom odjećom i kacigama koje su nosili vatrogasci dok su se borili s požarom luci koji je izbio kao posljedica eksplozije.

REUTERS/Mohamed Azakir

Eksplozija je desecima hiljada ostavila beskućnike u naciji već slomljenoj enormnim dugom.

Operni pjevač Elias Francis održao je koncert za otvaranje božićnog sela, donijevši vlastiti mikrofon kao mjeru predostrožnosti protiv brzog širenja koronavirusa.

“Bez obzira koliko su negativne stvari oko nas, poput eksplozije, poput koronavirusa, poput ekonomske situacije koja je vrlo loša, još uvijek postoji tračak nade”, rekao je.

REUTERS/Mohamed Azakir

U pretežno kršćanskom kvartu Bejruta, Nina je rekla da je njezina trgovina koja je prodavala božićne drangulije bila krcata prethodnih godina, ali da se sada zatvara jer ima jako malo kupaca.

Suze su potekle dok se Georgette Suleiman (63), koja se brine o školi u Bejrutu oštećenoj eksplozijom, prisjetila izazova 2020.

“Ako Bog da, ovaj će nam Božić donijeti radost i nadu, a Libanon će se vratiti kako je i bio”, rekao je.

REUTERS/Mohamed Azakir
REUTERS/Mohamed Azakir