Varufakis podnio ostavku na mjestu ministra finansija Grčke

Svijet 06. jul 201507:40 > 07:56
Izvor: ALKIS KONSTANTINIDIS / Reuters

Grčki ministar finansija Janis Varufakis daje ostavku na tu poziciju, objavio je na svom Twitter nalogu.

“Ubrzo nakon objave rezultata referenduma shvatio sam da su neki članovi eurogrupe pristrani i da su ”namjestili” moj izostanak sa sastanaka eurogrupe”, napisao je Varufakis na svom blogu.

Zbog tog razloga danas napuštam mjesto ministra finansija. Smatram da je moja dužnost pomoći Aleksisu Ciprasu iskoristiti kapital koji mu je dao grčki narod na jučerašnjem referendumu. Mi iz ljevice znamo kako djelovati zajedno bez da marimo za privilegije koje nose fotelje. Poduprijet ću premijera Ciprasa u potpunosti, novog ministra finansija i cijelu našu vladu”, napisao je.

“Kao svaka bitka za demokratska prava tako je i odbijanje ultimatuma Eurogrupe došlo s velikom cijenom. Zato je ključno da veliki kapital koji je stavljen na našu vladu u vidu glasa NE pretvorimo u DA za najbolje rješenje – u dogovor koji jamči restrukturiranje duga, redistribuciju u korist potrebitih i prave reforme.

Ubrzo nakon objave rezultata referenduma shvatio sam da su neki članovi eurogrupe pristrani i da su ”namjestili” moj izostanak sa sastanaka eurogrupe’, napisao je Varufakis na svom blogu. S ponosom ću gledati na prezir kreditora.

Nadljudski napori kojima će se iskazati poštovanje hrabrom narodu Grčke i slavnoj pobjedi opcije “PROTIV” koja je zalog demokratima diljem svijeta tek počinje”, zaključuje Varufakis.

Podsjetimo, Grci su na referendumu u nedjelju velikom većinom glasova odbili zahtjeve međunarodnih zvaničnika i priklonili se stajalištu vlade Aleksisa Ciprasa, pokazuju rezultati prebrojanih glasova.

Protivnici prijedloga međunarodnih zvaničnika u Grčkoj pobijedili su na referendumu u nedjelju s rezultatom 61,31 posto naspram 38,69 onima koji su glasovali “za”, pokazuju nepotpuni rezultati što ih je u ponedjeljak rano objavilo grčko ministarstvo unutarnjih poslova.