Japanci u panici zbog bolesti koja "proždire" milione mladih

Svijet 10. jul 201509:14 > 09:16
Izvor: Youtube/ Screenshot

Milioni mladih Japanac odlaze u svojevoljnu izolaciju kako bi ostali zatvoreno u četiri zida. Oni po cijele dane i noći surfaju internetom, provodeći vrijeme na društvenim mrežama, gledajući filmove i igrajući video igre samo kako ne bi izašli van, u stvarni svijet.

Ove osobe u Japanu nazivaju “Hikikomori”, a termin je dalo Ministarstvo zdravlja ove zemlje. “Hikikomori” su svi ljudi koji odbijaju napustiti svoje domove te se izoliraju od društva na period duži od šest mjeseci.

Jedan od njih je i Yuto Onishi koji tri godine nije napustio svoju sobu. Vrijeme je provodio na internetu i čitajući Mange, japanske stripove. Jedine trenutke koje je provodio napolju bilo je kada je izlazio jesti, ali je to radio kasno noću kako bi izbjegao kontakt sa ljudima.

“Izgubio sam dodir sa stvarnošću. Znao sam da to nije dobro, ali nisam imao snage da bilo šta mijenjam”, kazao je Onishi. On je za svoje stanje okrivio neuspjeh u srednjoj školi.

Dr. Takahiro Kato, sa univerziteta Kuushu, priznati je stručnjak koji se bori kako bi spriječio “nestajanje” nove generacije mladih Japanaca.

“Postoje kulturni razlozi, kao i snažno osjećanje stida i emotivne zavisnosti od majke”, objašnjava Kato razlog pojave velikog broja “Hikikomorija”.

Dodao je da roditelji od ovakvih osoba zahtjevaju besprijekorne rezultate, a ako ih ne postignu onda se osjećaju bezvrijedno, smatra stručnjak, te se povlače u sigurnost svoje sobe.