Grčka: Pala prva žrtva požara, izgorile brojne kuće

Svijet 17. jul 201516:30 > 16:35
Izvor: Anadolija

U požaru koji je izbio na grčkom poluotoku Peloponez poginula je jedna osoba.

Požar je izbio jutros u okolini mjesta Neapoli koji pripada Lakoniji, u južnom dijelu Peloponeza. Uzrok požara je bilo pucanje žica visokog napona koji se, zbog vjetra, proširio na veće površine.

Požar je “progutao” jedno selo, a prijeti i velikom broju stanovnika okolice. Načelnik opštine Monemvasia, u okrugu Lakonia, Yannis Surlas kazao je kako je vatra opkolila nekoliko sela i da se širi velikom brzinom.

Međutim, prvi čovjek sela Agios Nicolaos, Yorgos Livanos u telefonskom razgovoru sa lokalnim medijima kazao je kako su sela potpuno izgorjela i da se sa svih strana čuju eksplozije.

Zbog velike brzine širenja požara, sela Faraklo, Lahi, Agios Nikolaos i Mesohori počela su sa evakuacijom svojih mještana.

Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija
Izvor: Anadolija

U prijenosu uživo grčke televizije u jednom trenutku su prikazale 30 vatrogasnih kola kako se bore sa vatrenom stihijom dok četiri aviona i helikopter s mora pokušavaju doći do 300 osoba zarobljenih u mjestu Profitis Ilias, oblast Lakonia.

Međutim, zbog kvara kanader se morao prisilno spustiti na planinu Falakro, također u ovoj oblasti. Tom prilikom jedan od dva pilota je ranjen. Još uvijek traju akcije spašavanja časnih sestara iz jednog manastira u zahvaćenom području.

Na terenu se trenutno nalazi 18 vatrogasnih kola i dva helikoptera. U požaru koji je izbio u mjestima Zaharo i Ilias, na Peloponezu, 2008.godine poginulo je 67 losoba