NY Times: CIA koristila usluge od bivših nacista

Svijet 27. okt 201415:53 > 15:56
Izvor: Ilustracija/Morguefile

CIA i druge agencije su koristile usluge više od 1.000 bivših nacista tokom Hladnog rata, a potom činile sve da prikriju njihovu prošlost, piše "New York Times".

Kako za ugledni list navodi Eric Lichtblau, autor knjige “Nacisti u komšiluku: Kako je Amerika postala sigurno utočište za Hitlerove ljude”, američke obavještajne agencije su vidjele bivše naciste i njihova obavještajna saznanja kao “značajan antisovjetski kapital” i zato su ih pedesetih godina prošlog vijeka “agresivno regrutirali”.

Vjerovali su da su vrijednost obavještajnih saznanja bivših nacista o Rusima nadjačavaju sve ‘moralne dileme’ vezane za njihovo služenje Trećem rajhu“, navodi autor. 

Lichtblau je tokom rada na knjizi razgovarao s više stotina svjedoka, a tokom istraživanja otkrio je i dosad nepoznatu dokumentaciju. 

Direktor centra “Simon Vizental” Efraim Zurof rekao je za “Times of Israel” da je odavno poznata “spremnost zvaničnika SAD da sarađuju s bivšim nacistima”. 

Hstoričar i istraživač Holokausta Richard Breitman, koji je otvarao tajna dosijea o zločinima nacista iz Drugog svjetskog rata, ocijenio je da su američke agencije u tom periodu koristile više od 1.000 “naci-špijuna”, a među njima su i oni za koje se sumnja da su direktno umiješani u ratne zločine. 

Jedan od bivših nacista, kasnije američkih špijuna, bio je oficir SS-a, za koga se u dosijeu CIA navodi da je “vjerovatno kriv za manje ratne zločine”, dok se drugi vezuje s masakrom više hiljada Jevreja u Litvaniji tokom rata.

CIA je čak pomogla i visokorangiranom oficiru nacističke Njemačke i jednom od implementatora zloglasnog Konačnog rješenja Adolfu Eichmannu da s porodicom emigrira u SAD, što je bila svojevrsna nagrada za njegovo ‘lojalno poslijeratno službovanje’ za SAD“, navodi “New York Times”. 

Kako ističe liberalni web portal “Talking points memo”, ova otkrića stižu samo nedjelju dana nakon što je agencija Associated Press otkrila da su milioni dolara socijalne pomoći isplaćeni desetinama osumnjičenih za saradnju s nacistima čak i nakon što su protjerani iz SAD. 

Jedan od njih je i Jacob Denciger, koji je kao uspješan privrednik iz SAD pobjegao u Nemačku 1989. godine nakon što su se pojavili lovci na naciste. On je kasnije otišao u Hrvatsku, gdje i dan danas dobija 1.500 dolara mjesečno od poreznih obveznika SAD, prenosi B92.