Barack Obama stigao u zemlju pradjedova

Svijet 24. jul 201522:19 > 22:21
Izvor: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u petak navečer u Keniju, zemlju iz koje potječe po ocu, stigavši u dvodnevnu posjetu koja je praćena snažnim mjerama sigurnosti.

Avion s američkim predsjednikom, Air Force One, sletio je u Najrobi u 20 sati po lokalnom vremenu.

Barack Obama, koji će sudjelovati na svjetskom poslovnom samitu u kenijskoj prijestolnici, u prvoj je posjeti ovoj zemlji otkako je došao na dužnost u Bijelu kuću 2009.

Američkog predsjednika, koji je doputovao sam, bez porodice, u vazdušnoj luci je pozdravio kenijski predsjednik Uhuru Kenyatta, koji mu je već na Facebooku zaželio “srdačnu dobrodošlicu”.

Saobraćaj u vazdušnoj luci bio je nakratko prekinut prilikom slijetanja američkog predsjedničkog aviona. Američki predsjednik pozdravio se s kenijskim dužnosnicima, s kojima je bila i njegova polusestra Auma,
te potom napustio aerodrom.

Kenijska prijestolnica pod svojevrsnom je sigurnosnom opsadom, a dio Najrobija biti će u potpunosti zatvoren do nedjelje navečer i odlaska američkog predsjednika u Etiopiju i sjedište Afričke unije. U petak poslijepodne, kada su ulice glavnog grada obično najzagušenije, automobili su već bili uklonjeni s ulica.

Američki predsjednik trebao bi u subotu održati govor na samitu o preduzetništvu te potom razgovarati s kenijskim predsjednikom o privrednim i sigurnosnim pitanjima te pitanjima ljudskih prava.

“Afrika je mjesto nevjerovatne dinamike, gdje su neka od najbrže rastućih tržišta u svijetu, uz izuzetne ljude, izvanredne elastičnosti”, rekao je uoči odlaska iz Washingtona Obama.

Na planu sigurnosti, pobunjenici grupe Šebab, koji su povezani s Al-Qaidom, glavni su razlog zabrinutosti. U Keniji su do sada izveli nekoliko napada velikih razmjera kao što je pokolj u trgovačkom centru Westgate u Najrobiju 2013., kada je bilo 67 mrtvih, te pokolj na univerzitetu u Garissi, u kojemu je u aprilu život izgubilo 148 ljudi.

Zapovjednik policije u Najrobiju, Benson Kibue, kazao je da je 10.000 policajaca angažirano na sigurnosti u glavnome gradu.