Kenijske bebe nazvane po Obami u čast njegove posjete

Svijet 25. jul 201517:16 > 17:23
Izvor: Reuters

Nekoliko novorođenčadi u Keniji nazvano je sinoć po američkom predsjedniku Baracku Obami u čast njegove posjete ovoj afričkoj zemlji.

Kako prenosi AFP, mnoge majke se nadaju da će time povećati šanse svojih mališana za uspjeh u životu.

Već nekoliko mladih Baracka Obama raste u Kogelu, kenijskom selu iz koga je potekao američi predsjednik. Ali čim je Obama sinoć sletio u Najrobi, dvije majke iz zapadnog grada Kisumi odlučile su da svoje mališane nazovu po predsjednikovom avionu, Air Force One.

“Odlučila sam da sinu dam ime AirForceOne Barack Obama tako da nas uvijek podsjeća na Obaminu posjetu Keniji koja predstavlja veliki blagosnov”, rekla je jedna od porodilja, Lusi Akinji Okot.

Druga, Lusi Atieno je, pak, svog sina jednostavno nazvala AirForceOne.

“Čula sam da je to najbolji avion jer se u njemu vozi moćni lider Amerike koji je takođe i Kenijac”, objasnila je ona.

Dvojica AirForceOne dječaka su među osam beba koje su na svijet došle u petak uveče u istoj bolnici i koje su nazvane po Obami, njegovoj supruzi ili kćerkama.

“Juče smo od 20.30 sati imali osam porođaja i sve bebe su dobro”, kazala je jedna od bolničarki, dodajući da je od tri novorođenih djevojčica jedna nazvana Michelle, po američkoj prvoj dami, druga Malia, po starijoj kćerki predsjedničkog para, a treća Malia Sasha po objema Obaminim kćerkama.

“Ne mogu da zamislim bilo koje drugo ime za moju kćerku”, rekla je Vilkister Anjango, koja je za svoju djevojčicu izabrala ime Malia Sasha.

Zasad nema informacija da je neko dijete nazvano po Obaminom blindiranom automobilu, popularno nazvanom “The Beast” (Zvijer).